Hoppa till huvudinnehållet

Högheden gasar sig ur elkrisen – satsar på luftkudde och effektivare snöläggning

Publicerad:
Ulf Godtman, ordförande i Höghedens SLK, på det hopp där den nya luftkudden ska placeras.
Ulf Godtman, ordförande i Höghedens SLK, på det hopp där den nya luftkudden ska placeras. Foto: Fredrik Tacacho

Medan många andra skidanläggningar överväger att hålla stängt i vinter på grund av de höga elpriserna laddar Högheden för ytterligare en säsong – med flera nyheter i backen.

– Vi hoppas att luftkudden gör oss ännu mer kända, säger Ulf Godtman, ordförande i Höghedens SLK som driver anläggningen.

Tack vare att Högheden förra året band sitt elavtal på tre år är klubben förskonad från den ekonomiska smocka som väntar många andra anläggningar i vinter.

– Bara det blir kyla så kommer vi att ha öppet i vinter, säger Ulf Godtman.

I och med ovissheten för många andra backar hoppas Åmåls Skicenter nu på extra många besökare utifrån i vinter.

Höghedens SLK kommer bland annat att arrangera ett USM-kval i backen vecka 6 och Ulf Godtman flaggar för att det kan bli fler tävlingar som styrs om till Högheden.

– Det är flera anläggningar i södra Sverige som har aviserat att de inte kommer att öppna i vinter. Det kan öppna för att vi får ta över någon ungdomstävling.

Flera nyheter

Med flera nyheter i backen hoppas klubben kunna räkna in ytterligare besökare. Nyligen fick slalomklubben besked om att klubben får ta del av Dalslands Sparbanks bidrag för att stötta lokala föreningsprojekt. Klubben erhöll 100000 kronor som ska satsas på en ny luftkudde i backen. Luftkudden är tänkt att användas året runt, för skid- och snowboardåkare på vintern och för cyklister på sommarhalvåret. I anslutning till luftkudden kommer även ett antal rails och boxar att placeras.

– Tanken är att det ska bli en liten park här.

Till skillnad från de flesta luftkuddar, där man landar platt, kommer Högheden ha en landningskudde där man landar i en nedförsbacke. En liknande finns bland annat i Kläppen.

Istället för att de skulle köra iväg och tippa det någon annanstans tog vi till vara på det.
Ulf Godtman

I och med parksatsningen kommer den gamla ponnyliften, längst norrut i anläggningen, återigen att vara i drift i vinter, vilket kommer att ge åkarna en direktanslutning till parken.

– Vi provkörde den liften förra året så det ska inte vara några problem.

Hoppet, där luftkudden ska placeras, har byggts av de massor som blev över när den närliggande vägen nyligen dikades.

– Istället för att de skulle köra iväg och tippa det någon annanstans tog vi till vara på det.

Den nya värmestugan där besökarna kommer att kunna äta medhavd matsäck, värma sig och byta om.
Den nya värmestugan där besökarna kommer att kunna äta medhavd matsäck, värma sig och byta om. Foto: Fredrik Tacacho

Tog över modulhus

Det har hänt mycket vid Åmåls Skicenter under barmarkssäsongen. En ny värmestuga har placerats bredvid grillplatsen i botten av huvudbacken. Modulen stod tidigare vid simhallen inne i Åmål men i och med renoveringen där erbjöds Höghedens SLK att ta över den lilla stugan.

– De visste inte var de skulle göra av den så då frågade de oss. Det är alltid bra att ha mer utrymme, det är så trångt inne i serveringen.

Under sommaren och hösten har även rören till snöläggningssystemet flyttats om för att få en effektivare snöläggning och på så sätt snabbare kunna öppna barnbacken.

Rören till snöläggningsanläggningen har flyttats för en effektivare snöläggning och för att snabbare kunna få ut snön till barnbacken.
Rören till snöläggningsanläggningen har flyttats för en effektivare snöläggning och för att snabbare kunna få ut snön till barnbacken. Foto: Fredrik Tacacho
Det nya hoppet byggdes av massor som blev över vid dikningen av vägen.
Det nya hoppet byggdes av massor som blev över vid dikningen av vägen. Foto: Fredrik Tacacho
I vinter är det tänkt att den här ponnyliften ska rulla igen.
I vinter är det tänkt att den här ponnyliften ska rulla igen. Foto: Fredrik Tacacho
Ytan vid grillplatsen nedanför barnbacken har jämnast ut.
Ytan vid grillplatsen nedanför barnbacken har jämnast ut. Foto: Fredrik Tacacho
Fakta

Alla nyheter på Åmåls skicenter

• Rören till snöläggningssystemet har lagts om för att effektivisera snöläggningen.

• En ny platå har byggts i den norra delen av anläggningen för att underlätta transporten mellan barnbacken och parkeringen .

• Ett nytt hopp har byggts där den nya luftkudden kommer att placeras. Hoppet ligger mellan den norra liften och barnbacken. I samma område kommer även ett antal rails att placeras i en liten funpark. För första gången på många år kommer den norra liften att användas för att ge en direktanslutning till parken.

• Ytan vid grillplatsen vid barnbacken har jämnats ut.

• En ny värmestuga/omklädningsrum har placerats vid grillplatsen nedanför huvudbacken.

• Anläggningens belysning kommer att bytas ut till energisnålare ledlampor, vilket kommer att ge ett bättre ljus vid kvällsåkningen.

Artikeltaggar

AlpintÅmålÅmåls SkicenterDalslands SparbankFritid och livsstilHöghedenHöghedens SlalomklubbSamhälleUSMVinter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.