Skelögdhet kan vara bra när långt och kort kombineras

Krönikor
PUBLICERAD:
En av de största nyheterna i mitt privata liv den här veckan är att jag gjort mig av med coronafrisyren – till slut. Det var 3,5 år sedan jag senast satte mig i frisörstolen och reaktionerna på förändringen har varit starka.

Väldigt långt hår blev ett antal decimeter kortare, men det är inte det som är det egentliga temat i dag.

I stället syftar rubriken på ett högaktuellt ämne som jag just nu tycker genomsyrar mycket av vad jag hör och läser – konflikten mellan vad som är bra på lång sikt och på kort sikt.

Elförsörjningen är ett av de senaste exemplen. Vad skulle vara det bästa för oss om 30 år och vad gör att vi klarar vintern på bästa sätt? Det är inte nödvändigtvis samma.

Lägg det här rastret på valfri politisk debatt.

Många har säkert hört talas om det klassiska psykologiexperimentet som gjordes på amerikanska universitetet Stanford på 1970-talet, marshmallowstudien. Förenklat går det ut på att sätta en frestelse framför ett barn och se vilka som klarar att vänta med löfte om en större belöning senare. Testet har återupprepats på olika sätt, med såväl människor som diverse djur.

Individers förmåga till den här sortens impulskontroll, att kunna vänta och planera för framtiden, har i studier visat sig sammanfalla med exempelvis goda studieresultat och ses därför som något eftersträvansvärt. (Även om forskningen senare problematiserats så som forskning fortskrider.)

Studier i sig ger ju en form av fördröjd belöning. En student investerar en massa tid och pengar i hopp om få ett bättre liv många år senare.

Trots allt – det kan nog vara bra att sno åt sig en och annan marshmallow, har jag mer och mer kommit fram till. Om inte annat för att stora vida världen är mer svårförutsägbar än en experimentmiljö. Men hur vet vi när det är dags? Problemet är att det vet vi inte. Det är bara att chansa efter bästa förmåga.

På PD lägger vi just nu en oerhörd kraft på att säkra att lokaltidningen ska stå stark även om 10 år, 20 år, eller vilken tidshorisont man nu väljer. Samtidigt måste hela tiden nästa artikel ut. Det gäller att vara lite lagom skelögd i försöken att kombinera de långa och korta perspektiven.

Det långsiktiga är onekligen viktigt. En liten del i det just nu är till exempel att sajten håller på att byggas om. Det ligger en betaversion ute, på adressen beta.provinstidningen.se, för att alla läsare ska kunna vara med och påverka. Jag vill gärna veta vad ni tycker så jag hoppas verkligen ni går in på betasajten och rapporterar såväl beröm som kritik.