Flyttlasset från modulerna till nya Rösparksskolan närmar sig. De senaste månaderna har det rensats, packats och planerats för att personalen ska vara redo att ta emot eleverna i den nya skolan efter jullovet.
– Det kommer att krävas en del av oss, men vi har ju verkligen något att se fram emot, säger rektorn Anette Thorbjörnsson.
Den 21 december, samma dag som eleverna stämplar ut för jullov, börjar en flyttfirma tömma modulerna på tyngre möbler och annat som ska med till den nya skolan.
Förberedelserna för flytten har dock pågått länge. Material som inte har använts under hösten har redan packats ner i kartonger.
– Vi har packat och packar för fullt. Mycket står paketerat i gamla idrottshallen just nu så att det ska gå lätt att lyfta in, säger rektorn Anette Thorbjörnsson.
Allt följer dock inte med till den nya skolan.
– Det är väldigt bra med en flytt för man får rensat. Det är som hemma, man samlar på sig. Det är många lärare som har samlat på sig mycket i sina gömmor.
”Fantastiskt fint”
Lärarna kommer att flytta över det sista och göra i ordning i den nya skolan dagarna efter jullovet så att allt ska vara klart när vårterminen drar igång i den nya skolan den 11 januari. Särskolan kommer dock att flytta in först i augusti nästa år.
– Det känns som att de jobbar dygnet runt där borta nu för att allt ska bli klart. Men det kommer att bli fantastiskt fint. Det går inte att jämföra med hur det är idag.
Läraren Annette Skogh: ”Var ett lyft att komma till modulerna”Samtliga lärare på skolan har vid ett par tillfällen iklätt sig västar och hjälmar och besökt bygget.
– Alla är väldigt förväntansfulla. Alla lärare har varit där på besök och man känner bara ”wow” varje gång man är där.
Kommer det att gå att få det hemtrevligt i den nya skolan?
– Ja, det är byggt för att det ska vara hemtrevligt.
Vad har varit svårast när det gäller logistiken kring flytten?
– Det är lätt att gå in på detaljer för tidigt. Man får tänka på det stora och sedan får man ta vissa detaljer när man bott in sig ett tag. Det kommer mycket frågor från pedagogerna och jag har sagt att de ska skriva ner allt så får vi ta det allt eftersom.
Ser du några kritiska punkter vid flytten?
– Det känns tryggt. Sedan är det jobbigt att flytta, det kommer att krävas en del av oss men vi har ju verkligen något att se fram emot. Jag tycker att vi ligger bra till och packar allt eftersom.
Vad kommer att bli den stora skillnaden med att bedriva skolverksamhet i den nya skolan, jämfört med den gamla?
– Att vi är tillsammans mer. Vi kommer under samma tak. Det är jätteroligt att särskolan kommer att vara hos oss också.
På plussidan nämner hon även möjligheten till större samlingar, i den nya matsalen. Under åren i modulerna har de ofta fått låna lokaler på annat håll vid större samlingar.
Nya möbler
Den nya skolan möbleras i huvudsak med nya möbler, men en del funktionella möbler i bra skick får följa med i flytten. Det gäller även de smideslampor som tidigare satt i korridoren utanför matsalen.
– De har man velat bevara. De har putsats upp och sitter nu i nya skolan. Det blev så snyggt med dem där.
Skolledningen har även haft önskemål om att på något sätt behålla den öppna spisen i den gamla matsalen.
– Vi skulle vilja bevara den och ha den ute någonstans, kanske i uteklassrummet som kommer att finnas på skolgården, men det är inte klart om det går än.
Färgkodning
För att sakerna som ska med i flytten ska hamna rätt har alla lådor färgkodats och märkts med lärarens namn så att de hamnar på rätt avdelning.
Den nya skolan är nämligen uppdelad på fyra likadana avdelningar som alla har varsin färgkod: röd, grön, gul och blå. I varje avdelning ryms sex klassrum samt en fritidslokal. Elever från samtliga årskurser kommer att samsas på varje avdelning.
– Det har varit en process och vi har kommit överens om att vi vill ha F-3 på varje avdelning.
Har lärarna fått vara med och önska vilka klassrum de vill ha?
– Alla avdelningar ser likadana ut. Sedan har vi har fått ta hänsyn utifrån behov, vilka som ska vara på nedervåningen till exempel.
Färgkodningen är en del av den NPF-anpassning (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) som genomsyrar hela det nya skolbygget, med målsättningen att få en lärandemiljö som ska passa så många av eleverna som möjligt. Pedagogerna har därför haft stort inflytande när det gäller utformningen av den nya skolan, både utvändigt och invändigt.
– Det har varit jättekul att de har fått vara med så mycket i processen.
Vad kommer flytten att betyda rent pedagogiskt?
– Det blir ännu större möjligheter att samarbeta avdelningsvis. I dag är vi i raka längor och i olika lokaler i flera olika hus men i den nya skolan kommer vi att vara i samma hus, så där har vi alla möjligheter.
Anette Thorbjörnsson lyfter även fram det stora projektrummet, med kopiatorer och gott om plats för kreativitet och interaktion med andra lärare. Dylikt rum har saknats på skolan de senaste åren.
– Vi får helt andra möjligheter där.