Hoppa till huvudinnehållet

Efter kritik: Kommunen kopplar ur laddstationen på torget

Publicerad:
Åmåls kommun stänger ner laddstolpen för elbilar tills vidare efter att det framkommit att många lokala elbilsanvändare utnyttjar systemet och laddar bilen där istället för hemma.
Åmåls kommun stänger ner laddstolpen för elbilar tills vidare efter att det framkommit att många lokala elbilsanvändare utnyttjar systemet och laddar bilen där istället för hemma. Foto: Fredrik Tacacho

Laddstolpen för elbilar på torget i Åmål har tillfälligt stängts av efter kritik mot att lokala elbilsanvändare utnyttjar systemet och frekvent laddar bilen gratis där.

– Det är inte kommunens uppgift att subventionera laddning av bilar, säger Jan-Erik Samuelsson, kommundirektör i Åmåls kommun.

I både insändare och i telefonsamtal till kommunen har det framförts kritik mot att elbilsanvändare har kunnat ladda sin bil gratis vid parkeringen på torget i centrala Åmål. Nu agerar kommunen och stänger laddstationen tillfälligt, i väntan på en fungerande betallösning. Laddstolpen saknar den utrustning som krävs för att kunna förses med betallösning.

– Vi trodde att det skulle gå att fixa en betallösning enkelt, men det är en äldre stolpe så det var ingen ”quickfix”, säger kommundirektören Jan-Erik Samuelsson.

Laddstationen, som var kommunens första, invigdes under hösten 2015. Syftet var i första hand att locka in elbilsförare till stadskärnan för att de skulle upptäcka utbudet där. Bland annat diskuterades Åmåls attraktivitet för norska elbilsägare.

Dock har allt fler Åmålsbor, i synnerhet nu när elpriserna har dragit iväg, utnyttjat laddstolpen, trots att de har möjlighet att ladda bilen hemma.

– Vi har haft diskussioner om det här ett tag. Det är inte ett kommunalt uppdrag att subventionera laddstationer, säger Jan-Erik Samuelsson.

Behövs fler stolpar

Sedan den första laddstolpen installerades på torget för sju år sedan har det skett en närmast explosionsartad ökning av elbilar i Sverige. Laddningsinfrastrukturen har inte hängt med och kommunen är nu i färd med att undersöka behovet av laddstolpar i kommunen. Förhoppningen är att hitta en gemensam betallösning för alla laddstolpar, både den gamla och de nya.

– Just nu har vi ett underskott av stolpar och vi kollar på laddinfrastruktur i hela kommunen.

Det framtida behovet av laddstolpar i Åmåls kommun håller på att utredas.
Det framtida behovet av laddstolpar i Åmåls kommun håller på att utredas. Foto: Fredrik Tacacho

I ett medborgarförslag till kommunen föreslås att enkelrikta cykel- och gångvägen utmed Åmålsån, mellan SEB och restauranglokalen där Solsidan tidigare höll till, och anlägga laddstationer där. Det stråket är dock inte aktuellt i nuläget, menar Jan-Erik Samuelsson.

– Det vi tittar på just nu är befintliga parkeringar vi har vid torget och ner mot hamnen. Vi kommer att gå ut med en intresseanmälan för att se om det finns privata intressenter som vill sätta upp laddstolpar och sköta dem.

Även i Säffle vid simhallen och vid Tegnérskolan har laddstolpar stängts av tills vidare efter tips om att laddstolparna utnyttjas av lokala elbilsbilägare som insett att det finns pengar att spara.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunÅmålsånElbilarJan-Erik SamuelssonParkeringSäffleSamhälleTrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.