Hoppa till huvudinnehållet

Arbetskamraterna tävlade i enduro på Gotland: ”Det är halt som såpa på kalksten”

Publicerad:
Niklas Magnusson från Fengersfors tävlade i Gotland Grand Nationals motionsklass och hade en trevlig helg tillsammans med tre arbetskamrater som startade i samma klass. Här strax efter start. Foto: Privat

Bröderna Niklas Magnusson och Tony Roll från Fengersfors samt Kristian Nilsson och Leo Mellgren från Bengtsfors är fyra arbetskamrater och vänner med stort motorintresse.

I helgen körde kvartetten Gotland Grand National, världens största endurotävling.

Niklas Magnusson, 41, var för sex år sedan med om en otäck motorcykelolycka där han miste en hel del av känseln i ena benet. Nu ställde han upp i sitt tredje raka Grand National efter olyckan.

– Det kändes lite si sådär att sätta sig på en motorcykel igen i början efter olyckan, men nu fungerar det rätt bra även om jag fortfarande har dålig känsel i vänsterbenet och måste växla med hälen, säger Niklas Magnusson.

I brödrakampen var det Niklas Magnussons tur att sätta sin tre år äldre bror Tony Roll, som körde tävlingen för femte året i följd, på plats. Tony har tidigare tagit sig runt fem varv, men i år fick han nöja sig med fyra. Förarna har nämligen tre timmar på sig att köra, men de som kommer i mål innan tiden har gått ut får påbörja ytterligare ett varv.

”Svårkört och lurigt”

– För min del har det gått bättre och bättre efter olyckan och jag slog fjolårets tid med tio minuter. Däremot så vet jag att brorsan inte alls var nöjd och han körde lite sämre än i fjol.

Niklas och Tony jobbar på pappersbruket Rexcell i Skåpafors tillsammans med Kristian Nilsson och Leo Mellgren från Bengtsfors. Arbetskamraterna och vännerna hade en riktigt rolig helg på Gotland.

– Det är svårkört och lurigt på vissa ställen. Nu i helgen var det fint väder och fina förhållanden, men det blir ändå halt som såpa att köra på kalksten. Men jag gjorde inga vurpor och det flöt på bra hela tävlingen, säger Niklas Magnusson.

Nilsson snabbast

Klart snabbast av de fyra arbetskamraterna var Kristian Nilsson som tog sig fem varv runt banan på knappt tre och en halv timme. Av de andra tre i kompisgänget, som alla hann med fyra, var alltså Niklas Magnusson snabbast. Han tog sig runt på tre timmar och 18 minuter och var tre minuter snabbare än Leo Mellgren och nio minuter före brorsan Tony Roll.

– Tävlingen är väldigt kul men vi har mycket trevligt med allt runt omkring också, säger Niklas Magnusson.

De fyra arbetskamraterna körde i motionsklassen 40–49 år i lördags. Eliten tävlade sedan senare under dagen.

Fakta

Gotland Grand National

Gotland Grand National är en av världens största endurotävlingar. Den kördes årligen på alla helgons dag från 1984. Sedan 2014 körs den helgen innan. Tävlingsplatsen är Tofta skjutfält utanför Visby på Gotland. Banans längd är cirka 22 kilometer, ett varvlopp. Respektive klass kör i tre timmar.

Niklas Magnusson från Fengersfors körde Gotland Grand National för tredje året i rad.
Niklas Magnusson från Fengersfors körde Gotland Grand National för tredje året i rad. Foto: Privat
Niklas Magnusson, Tony Roll och Leo Mellgren gör sig redo för den stora endurotävlingen.
Niklas Magnusson, Tony Roll och Leo Mellgren gör sig redo för den stora endurotävlingen. Foto: Privat
Tony Roll ger tummen upp, men var inte helt nöjd med helgens insats i Gotland Grand National.
Tony Roll ger tummen upp, men var inte helt nöjd med helgens insats i Gotland Grand National. Foto: Privat
Kristian Nilsson från Bengtsfors trivdes på Gotland.
Kristian Nilsson från Bengtsfors trivdes på Gotland. Foto: Privat

Artikeltaggar

BengtsforsEnduroFengersforsGotlandGotland Grand NationalMotorcyklarRexcellSkåpafors

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.