Hoppa till huvudinnehållet

Bakverk från hela Europa när vännerna öppnar nytt konditori i Åmål

Publicerad:
Vännerna Tatiana Lobanchuk och Rimma Melnikova öppnar nytt konditori i Åmål.
Vännerna Tatiana Lobanchuk och Rimma Melnikova öppnar nytt konditori i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho

Snart kan helgflanörerna i Åmål njuta av elvakaffet på ett nytt konditori. På lördag öppnar vännerna Rimma Melnikova och Tatjana Lobanchuck Red Velvet konditori.

– Jag har länge velat starta ett konditori, säger Rimma Melnikova.

Vännerna, som båda är födda i Kazakstan, har gott om erfarenhet från restaurangbranschen. Båda är utbildade kockar, Rimma Melnikova i hemlandet Kazakstan och Tatjana Lobanchuck i Norge, och de delar det stora intresse för bakning.

– Att baka och göra tårtor har varit min stora hobby, säger Rimma Melnikova.

Deras vägar korsades första gången för tio år sedan när Säfflebon Rimma Melnikova besökte butiken som Tatjana Lobanchuck drev i Karlstad. Efter att Tatjana några år senare flyttat till Åmål tätnade kontakten och de började prata om att starta ett konditori tillsammans. När Tatjana en dag gick förbi och såg att den aktuella lokalen i centrala Åmål var ledig kontakta hon genast Rimma. Efter grönt ljus från vännen ringde hon vidare till hyresvärden.

– Det var snabba beslut, säger Tatjana Lobanchuck.

Brett utbud

Konditoriets namn, Red velvet, härstammar från den kända tårtan med samma namn.

– Det är en jättegod och fin tårta, säger Rimma Melnikova.

Det internationella namnet ger en fingervisning om konditoriets ambitioner. Utbudet kommer att variera, utifrån vad kunderna önskar, men ägarnas ambition är att erbjuda bakverk från olika delar av Europa, bland annat från hemlandet Kazakstan.

– Allt kommer att vara hembakt, säger Rimma Melnikova.

Utöver bakverken kommer de även att erbjuda enklare maträtter.

– Vi kommer att ha polska piroger, säger Rimma Melnikova.

Olika verksamheter i lokalen

Lokalen vid korsningen Lunnegatan–Kungsgatan har haft en bra variation av hyresgäster de senaste åren. Senast var det frisersalong i lokalen så de har haft en del jobb med att få den ändamålsenlig.

– Vi har haft lokalen i en månad, säger Rimma Melnikova.

Konditoriet har plats för några sittande gäster. Med sitt strategiska läge hoppas de även på många förbipasserande kunder som köper med bakverk hem. Konditoriet kommer även att ta emot beställningar på tårtor och annat.

Till en början kommer de att sköta allt på egen hand. Om behovet finns kommer de att ta in anställda längre fram, berättar de.

Vännerna Rimma Melnikova och Tatiana Lobanchuk lämnar restaurangbranschen för en gemensam satsning på ett konditori i Åmål.
Vännerna Rimma Melnikova och Tatiana Lobanchuk lämnar restaurangbranschen för en gemensam satsning på ett konditori i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho
Lokalen har plats för fyra bord. De vinröda sammetsfåtöljerna går i samklang med namnet på konditoriet, Red velvet.
Lokalen har plats för fyra bord. De vinröda sammetsfåtöljerna går i samklang med namnet på konditoriet, Red velvet. Foto: Fredrik Tacacho
Rimma Melnikova och Tatiana Lobanchuk kommer att erbjuda hembakt med influenser från flera länder i Europa.
Rimma Melnikova och Tatiana Lobanchuk kommer att erbjuda hembakt med influenser från flera länder i Europa. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålHandelKazakstanKonditorierMat och dryck

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.