Hoppa till huvudinnehållet

Begravningsbyrån hjälper till att tända ljus: ”Så otroligt fint”

Publicerad:
Kicki Enell på Fonus i Åmål kommer tillsammans med andra medarbetare på begravningsbyrån att tända ljus på gravar och i minneslundar under allhelgonahelgen.
Kicki Enell på Fonus i Åmål kommer tillsammans med andra medarbetare på begravningsbyrån att tända ljus på gravar och i minneslundar under allhelgonahelgen. Foto: Liselotte Lans

Den som vill, men inte har möjlighet att tända ljus på en anhörigs grav kan få den hjälpen under allhelgonahelgen.

Sedan fyra år tillbaka tänder Fonus i Åmål ljus kostnadsfritt på gravar och i minneslundar. Det går också att få ljuständning via kyrkogårdsförvaltningen i Åmål.

Under allhelgonahelgen minns vi våra avlidna nära och kära. Den är både sorglig och vacker och den här speciella helgen har ingått i svenska kyrkoåret sedan medeltiden.

Många vill gå på minnesgudstjänster och väldigt många svenskar vill att det brinner ljus på deras anhörigas gravar. Men det är ju inte alltid som man kan ta sig till de gravar man vill besöka och tända ljus själv.

Men ljuständning går att ordna på flera sätt.

Intresset ökar

– Det är fjärde året som vi hjälper till att tända ljus under allhelgonahelgen, säger Kicki Enell på Fonus i Åmål.

– Intresset att få hjälp med ljuständning ökar för varje år. Många bor ju på annan ort och har ingen möjlighet att ordna det själv.

Fonus hjälp med ljuständningen görs helt kostnadsfritt. Förra året tände begravningsbyrån närmare 20 000 ljus på 957 kyrkogårdar runt om i Sverige.

Ett ljus tänds i en lykta vid en grav under allhelgonahelgen. Fonus i Åmål hjälper kostnadsfritt till att tända ljus.
Ett ljus tänds i en lykta vid en grav under allhelgonahelgen. Fonus i Åmål hjälper kostnadsfritt till att tända ljus. Foto: Fredrik Sandberg / TT

I Åmåls kommun tände Fonus medarbetare förra året 32 gravljus, fördelat på sex kyrkogårdar. Både centralt i Åmål och på landsbygden.

– När man bokar en ljuständning får man uppge var graven finns, fortsätter Kicki Enell. Hittar vi inte graven så tänder vi ljuset i en minneslund.

Skickar en bild

När ljuset är tänt skickar Fonus en bild till beställaren.

– Folk blir så glada, säger Kicki Enell. Vi får så mycket feedback.

Kicki Enell tycker att allhelgonahelgen är en fin högtid.

– Vi som går ut och tänder ljusen ser ju hur vackert det blir. Så otroligt fint när det brinner en massa ljus på kyrkogårdarna.

Gravskötsel och ljus

Inom Svenska kyrkan och kyrkogårdsförvaltningen finns också möjlighet att beställa ljuständning till en grav. Det finns flera olika grader av gravskötsel att beställa, och det går att beställa ljuständning separat. Ingen av tjänsterna är kostnadsfria.

Är det många som beställt ljuständning under allhelgonahelgen?

– Svårt att säga hur många det är, säger Anders Hedström på kyrkogårdsförvaltningen i Åmål.

– Men det ökar lite smått. I regel är det dom som redan tecknat gravskötsel som också vill ha ljuständning.

Anders Hedström säger att allhelgonahelgen utan tvekan är den helg då kyrkogårdarna har mest besökare under året.

– Det är ju en upplevelse med alla ljus som är tända på kyrkogårdarna.

Öppet i kapellet

Det kan vara värt att nämna, eftersom det blir ett högt tryck med väldigt många ljus i minneslunden på Nygårds kyrkogård, att man inte ska sätta stora ljus i de nya ljushusen som har två våningar.

En nyhet för i år är att Nygårdskapellet kommer vara öppet under fredagen för besökare. Och dessutom bjuder man besökare på korv med bröd.

– Under arbetstid på fredagen kommer kapellet att vara öppet, säger Anders Hedström.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunAnders HedströmEtik och religionFonusHalloweenKyrkogårdar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.