Hoppa till huvudinnehållet

SD i Färgelanda kastar in handduken – öppnar för styre med S, C och L

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
SD i Färgelanda kastar in handduken. Det öppnar för S, C och L att bilda styre i kommunen.
SD i Färgelanda kastar in handduken. Det öppnar för S, C och L att bilda styre i kommunen. Foto: Collage

Sverigedemokraterna gjorde ett andra försök att bilda styre i Färgelanda kommun, men för andra gången tvingades partiet kasta in handduken. Nu ser det högst troligt ut att bli S, C och L vid makten.

– Jag har extremt svårt att se något annat alternativ just nu, säger sittande kommunalrådet Ann Blomberg (C).

Efter sju veckors försök att bilda kommunstyre har slutligen Sverigedemokraterna tvingats kasta in handduken. Detta efter att förhandlingarna strandat med Liberalerna, som istället meddelat att man ska samverka med Centerpartiet.

– Vi har inte lyckats skapa någon majoritet, och det är ett majoritetsstyre som kommunen är i behov av. Det har saknats de senaste mandatperioderna, säger gruppledare Jörgen Andersson (SD).

Kristdemokraterna hade redan från början en positiv och kreativ inställning till samarbete vilket resulterat i en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna.

Men efter att Liberalerna lämnat samtalen fanns det inte längre någon möjlighet till majoritet i fullmäktige. Ett omtag gjordes med Moderaterna om möjligheten att styra i minoritet. Men när L sedan förklarade förtrolighet till C försvann den möjligheten.

– Det fanns en möjlighet att fortfarande ha majoritet i nämnderna. Men när sedan Liberalerna går mot valsamverkan med Centern då försvann den möjligheten. Då får vi ingen majoritet, säger Jörgen Andersson.

Hur känns det då?

– Vi har lagt ner ganska mycket tid, men vi är tacksamma för att vi har fått ta den extra tiden.

Man erbjöd också såväl Centerpartiet som Socialdemokraterna samarbete med Sverigedemokraterna, men båda partierna avböjde.

Skarpt läge för S, C och L

Nu blir det skarpt läge för S, C och L som hade första sonderingsmötet i tisdags. Nu har man fram till fullmäktigemötet i december att komma överens om politiska poster, frågor och spelregler.

– Vi har börjat prata med varandra och kommer att göra det mycket mer. Vi får titta på hur vi ska lösa det. Nu är det mer skarpt läge, säger sittande oppositionsrådet Ulla Börjesson (S).

Något annat alternativ än att det blir de tre partierna som styr kommunen framgent kan hon inte se.

– Det finns inget annat alternativ. Det är så vi får ihop en majoritet, säger hon.

Även Ann Blomberg, centerpartistiskt kommunalråd, är inne på samma linje.

– Vi har inte haft någon plan B utan börjar från krasch nu. Vi kommer nog att behöva några veckor. Men jag har extremt svårt att se något annat alternativ just nu.

”Fungerat bra”

Kenneth Carlsson, gruppledare i Liberalerna, säger så här om valet att samarbeta med Centerpartiet.

– Vi har suttit i styret i fyra år och tyckt att det har fungerat bra. Vi vill fortsätta att göra armkrok, säger han.

Fullmäktigemötet i november ställs in då de allra flesta ärendena gäller valet och det är omöjligt att ta beslut med en veckas varsel.

– Att ha så många val att ta en vecka före, det är ogörligt. Jag har frågat gruppledarna i alla partier och ingen har motsatt sig, säger Kenneth Carlsson.

Istället kan alla politiskt intresserade ringa in 7 december in sin kalender, då många stora beslut väntas tas.

Artikeltaggar

Ann BlombergBeslutCenterpartietFärgelandaJörgen AnderssonKenneth CarlssonKommunstyrelsenKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikPolitiska system och ideologierSverigedemokraternaUlla Börjesson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.