Åmåls skräddare Ahmad Nana har sytt i 30 år: ”Yrket har gått i arv i familjen”

Publicerad:
Åmåls skräddare Ahmad Nana arbetar sedan ett halvår tillbaka med industriell sömnad på Wera i Bengtsfors samtidigt som han driver sin butik Åmåls skräddare på Västerlånggatan i Åmål. Han har arbetat med tyger, sömnad och kläder i hela sitt liv. Foto: Roger Pettersson

Ahmad Nana flydde krigets Syrien och flyttade till Sverige för sex år sedan och har sedan dess varit bosatt i Åmål där han trivs jättebra. Han för sin familjs yrke vidare genom att vara verksam som Åmåls skräddare.

– Jag har arbetat som skräddare i 30 år. Min far, farfar och mina farbröder var alla skräddare. Yrket har gått i arv i familjen, säger han.

Det senaste halvåret har Ahmad Nana, 43, arbetat heltid med industriell sömnad på Wera Produktion AB, som inriktar sig på camping och friluftsliv och tillverkar förtält samt taktält till bilar, i samband med företagets produktionsstart i Bengtsfors under våren. Vid sidan av det driver han vidare butiken Åmåls skräddare på Västerlånggatan.

– Jag flyttade från den tidigare lokalen på Kungsgatan för jag tycker att det här är ett bättre läge och att man syns bättre, säger Ahmad Nana.

Till sin hjälp i butiken har han Katarina Bergman Olivares som hjälper till att ta emot kunder. Hon har bara arbetat ett par veckor i Ahmad Nanas butik och hon har tidigare mest sytt för husbehov, så till en början tar hon mest emot de produkter som lämnas in samt sprättar sömmar.

Nysatsande campingföretag flyttar till Dalsland: ”Här finns möjligheter”

Mest på sommaren

Det kan vara allt från bilklädsel, kapell, dynor och kuddar till båtar, uppläggning av ärmar och byxben på olika plagg, till att sy mattor till husvagnar, båtar och hem. Det vanligaste ärendet är att kunden vill få hjälp med en trasig dragkedja på något plagg. Mest att göra i butiken är det på sommaren när det är högsäsong för båt- och campingfolket.

Ahmads förhoppning har varit att något av barnen i framtiden ska arbeta som skräddare och föra familjetraditionen vidare, men varken dottern Najwa eller sönerna Karam eller Taim, 8 år och yngst i syskonskaran, verkar särskilt intresserade av det. Själv har Ahmad hjälpt sin far och farfar sedan barnsben och lärt sig skräddaryrket från grunden.

Klädbutiker beställer

Najwa, 18, läser på det samhällsvetenskapliga programmet på Karlbergsgymnasiet, men hjälper sin far lite då och då i butiken. Men att arbeta som skräddare har hon inga planer på.

Det har inte heller ett år yngre brodern Karam, som också han läser på Karlbergsgymnasiet, och som sedan juni i år driver bolaget Nater som säljer en sugapparat för lindring av myggbett.

Till Åmåls skräddare kommer det in beställningar och sömnadsuppdrag från flera lokala klädbutiker såsom Stilmagazinet, Dressmann och By Cazandra. Ofta handlar det då om uppläggning av byxben och ärmar.

  • Najwa Nana hjälper pappa Ahmad Nana lite i butiken när det behövs.
    Najwa Nana hjälper pappa Ahmad Nana lite i butiken när det behövs. Foto: Roger Pettersson
  • Ahmad Nana och Katarina Bergman Olivares i butiken som är full av symaskiner och inlämnade saker.
    Ahmad Nana och Katarina Bergman Olivares i butiken som är full av symaskiner och inlämnade saker. Foto: Roger Pettersson
  • Åmåls skräddare Ahmad Nana vid skyltfönstret på Västerlånggatan.
    Åmåls skräddare Ahmad Nana vid skyltfönstret på Västerlånggatan. Foto: Roger Pettersson
  • Katarina Bergman Olivares har bara arbetat två veckor hos Åmåls skräddare. Här sprättar hon sömmar för fullt.
    Katarina Bergman Olivares har bara arbetat två veckor hos Åmåls skräddare. Här sprättar hon sömmar för fullt. Foto: Roger Pettersson
  • Ahmad Nana har tillgång till kraftfullare symaskiner än de som oftast finns i hemmen. Här byter han dragkedja på en skinnjacka.
    Ahmad Nana har tillgång till kraftfullare symaskiner än de som oftast finns i hemmen. Här byter han dragkedja på en skinnjacka. Foto: Roger Pettersson
  • Det blir några timmar om dagen framför symaskinerna för Ahmad Nana som ständigt är redo med ett måttband hängande runt halsen.
    Det blir några timmar om dagen framför symaskinerna för Ahmad Nana som ständigt är redo med ett måttband hängande runt halsen. Foto: Roger Pettersson

Gott om symaskiner

– Jag har fått många textmeddelanden från kunder som är väldigt nöjda med sådant som jag har lagat och sytt åt dem. Jag har rätt så mycket jobb, men vill gärna ha mer, säger Ahmad Nana.

Symaskiner har han gott om i sin lilla butik. Flera av maskinerna är specialiserade på olika material och olika typer av sömnadsjobb.

– Dessutom har jag kraftigare symaskiner än de som vanligtvis finns i hemmet och de klarar att sy genom tjockare material som till exempel skinn, markiser och kapell. En vanlig symaskin klarar oftast bara tunna gardiner och lätta tyger.

Katarina Bergman Olivares, Najwa Nana och Ahmad Nana har en hel del att göra i centrumbutiken Åmåls skräddare.
Katarina Bergman Olivares, Najwa Nana och Ahmad Nana har en hel del att göra i centrumbutiken Åmåls skräddare. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsButikerHandelHantverkKarlbergsgymnasietKläderNäringslivStilmagazinet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare