Hoppa till huvudinnehållet

Ilska när S i Åmål inte hade kandidatnamnen klara: ”Det är respektlöst”

Publicerad:
På Åmåls nästa kommunfullmäktigemöte väljs de politiker som ska sitta i kommunstyrelsen och andra nämnder efter nyår.
På Åmåls nästa kommunfullmäktigemöte väljs de politiker som ska sitta i kommunstyrelsen och andra nämnder efter nyår. Foto: Sofie Borg

När valberedningen hade möte på tisdagsmorgonen var det meningen att alla partier skulle presentera namnen som föreslås till olika poster i Åmåls kommun efter valet.

Men så blev inte fallet. Socialdemokraterna hade inte hunnit klart.

– Det är respektlöst, säger fullmäktiges ordförande Leif Aronsson (C).

Valberedningen hade sitt upptaktsmöte för två veckor sedan, den 25 oktober. Därefter skulle partiernas representanter på ett nytt möte den 8 november presentera vilka personer som de föreslår ska ta plats i kommunstyrelsen och alla de andra nämnderna.

– Vi insåg i slutet av förra veckan att vi inte skulle hinna. Jag skrev till Leif Aronsson och förklarade och bad om mer tid, säger Niklas Karlsson som representerar Socialdemokraterna i valberedningen.

Arbetet görs inför att valen ska genomföras på kommunfullmäktige den 22 november.

Hade velat flytta mötet

Niklas Karlsson (S) hade föredragit att mötet skulle flyttas. Detta godtog emellertid inte Leif Aronsson, som menar att alla partier har fått lika mycket tid på sig. Han fick Niklas Karlssons mejl i fredags, men förväntade sig att Socialdemokraterna skulle inse allvaret och se till att bli klara på de dagar som återstod till tisdagens möte.

Leif Aronsson (C) är nyvald ordförande i Åmåls kommunfullmäktige,
Leif Aronsson (C) är nyvald ordförande i Åmåls kommunfullmäktige, Foto: Andreas Dagström

När valberedningen sedan träffades på tisdagsmorgonen var Socialdemokraterna trots allt inte färdiga, vilket fick ordförande Leif Aronsson (C) att gå i taket. Han tycker det är bedrövligt.

– Det är respektlöst, mot alla andra som är på mötet som tagit tjänstledigt och mot tjänstemännen och deras arbetstid, säger han.

Leif Aronsson föreslog en halvtimmes paus, för att Socialdemokraterna skulle få fram sina namn, men fick i stället beskedet att S kan presentera sina kandidater på fredag.

Aronsson tycker det här är allvarligt och säger att såväl Alliansen som Sverigedemokraterna är klara med sina namnlistor. När Socialdemokraterna inte har kandidaterna på plats väntar emellertid även de andra partierna med att lägga fram sina förslag. Valberedningsmötet har ajournerats till på fredag. Det blev besvärligt med att hitta en tid – tjänstemännen var upptagna på annat håll – så mötet kommer att hållas digitalt under lunchtimmen.

”Ute i god tid”

Förseningen ska dock inte ställa till konsekvenser för själva valet.

– Nej, vi är ute i god tid, så det ska vi hinna, säger Leif Aronsson (C).

Niklas Karlsson beskriver det som en utmaning att lägga pusslet när Socialdemokraterna får färre platser än i dag och det har varit diskussioner i partigrupperna hur posterna ska fördelas. Han tycker att alla namn behöver presenteras samtidigt.

– Det är inte så blodigt mycket kvar, men det är inte så att vi kan göra klart det på en halvtimmes ajournering, säger Niklas Karlsson.

Han kan på ett vis förstå att Leif Aronsson blev arg, om han trodde att Socialdemokraterna skulle kunna pressa fram namnen. Niklas Karlsson menar dock att han förklarade inför mötet att de inte skulle klara det:

– Om vi hade kunnat det, skulle vi inte ha begärt mer tid. Det är inte nåt man gör bara för att.

Artikeltaggar

AlliansenÅmålÅmåls kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLeif AronssonNämnderNiklas KarlssonPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaValberedning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.