Hoppa till huvudinnehållet

Kungligt uppdrag för Janfire – ordnar byggvärme vid Stockholms slott

Publicerad:
Just nu pågår renoveringen av den södra slottsfasaden, i höjd med Karl XIV Johans staty.
Just nu pågår renoveringen av den södra slottsfasaden, i höjd med Karl XIV Johans staty. Foto: Janfire

Janfire har fått ett prestigeuppdrag. Åmålsföretaget fixar byggvärme vid fasadrestaureringen på Stockholms slott – ett mastodontprojekt som inleddes 2011 och beräknas pågå till 2050.

Restaureringen av det kungliga slottet är omfattande, minst sagt. Stenblocken, av gotländsk sandsten, har vittrat sönder och hela fasaden, en yta motsvarande fyra fotbollsplaner, behöver därför bytas ut. Restaureringsprojektet är indelat i 25 etapper och beräknas pågå fram till år 2050. Inte sedan slottet byggdes har ett så stort stenprojekt genomförts i Sverige. Nuvarande etapp, den nionde i ordningen, innefattar arbetet med slottets södra fasad och ska vara färdigt till sommaren 2024.

– Det är ett jobb som går väldigt långsamt, ett precisionsjobb. Vi kanske inte är med hela tiden, men under en lång tid, säger Ronny Eriksson, marknadsansvarig på Janfire.

Flera aktörer är inblandade i det stora projektet. Genom ett samarbetsavtal med byggherren Skanska har Åmålsföretaget Janfire anlitats för att ordna byggvärme.

Förra veckan transporterade ett annat Åmålsföretag, Skooghs kranar, upp ett 100 kilowatts containerbaserat pelletsaggregat till slottet. På torsdagen installerades varmluftsanläggningen av Janfires personal. Utöver att ge värme åt arbetarna fyller anläggningen en annan viktig funktion.

– Det är för att torka ut vid murningen av fasaden som värmen behövs först och främst, säger Ronny Eriksson.

Kommer ni att behöva vara på plats mycket i Stockholm framöver?

– Det går automatiska larm om det behöver fyllas på pellets eller om det är några andra problem. Mycket går att göra via datorn men ibland måste man åka upp dit.

Varmluftsanläggningen levererades av Skooghs kranar.
Varmluftsanläggningen levererades av Skooghs kranar. Foto: Janfire

Artikeltaggar

EnergiNäringslivRenoveringarSkanskaStockholm

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.