Hoppa till huvudinnehållet

Social dumpning: Så många personer har andra kommuner förmått flytta till Åmål

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Åmåls kommun har sammanställt hur många socialt utsatta personer som andra kommuner har dumpat i Åmål och vad det har kostat kommunen.
Åmåls kommun har sammanställt hur många socialt utsatta personer som andra kommuner har dumpat i Åmål och vad det har kostat kommunen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Att det förekommer social dumpning i Åmål, där andra kommuner förmått socialt utsatta personer i behov av stöd att flytta hit, har uppmärksammats tidigare.

Nu har antalet personer blivit preciserat och kostnaden för mottagandet räknats ut. Dessutom varnar kommunen för att bristen på information kan leda till allvarliga konsekvenser.

Social dumpning kan beskrivas som att en kommun genom sitt agerande får personer i behov av stödinsatser att flytta till annan ort, utan att personerna själva tagit initiativ till flytten. Så beskrivs i alla fall fenomenet av den tjänsteperson i Åmåls kommun som sammanställt information kring denna utsatta grupp för välfärds- och arbetsmarknadsnämndens räkning. Syftet med sammanställningen är att informera länsstyrelsen.

Både vuxna och barn

Åmåls kommun har kommit fram till att kommunen genom social dumpning tagit emot 15 personer inklusive barn, personer som alltså är i behov av ekonomiskt bistånd, skydd och andra stödinsatser. Vid inget tillfälle har de avsändande kommunerna informerat Åmål om flytten och därmed har inga särskilda förberedelser kunnat göras. Det hade kunnat leda till allvarliga händelser, framhålls i kommunens skrivelse till länsstyrelsen.

Sammantaget beräknas förfarandet ha kostat Åmåls kommun cirka två miljoner kronor enbart i fråga om sociala insatser.

Länsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att aktivt motverka social dumpning.

Artikeltaggar

BarnPolitikVälfärdÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.