Hoppa till huvudinnehållet

SVT-höjdare på plats för att inviga lokalredaktionen i Åmål

Publicerad:
SVT:s vd Hanna Stjärne klippte bandet för att inviga SVT:s nya lokalredaktion i Åmål.
SVT:s vd Hanna Stjärne klippte bandet för att inviga SVT:s nya lokalredaktion i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho

En rad SVT-profiler fanns på plats när bandet klipptes för den nya Åmålsredaktionen under onsdagen.

– Det finns mycket intressant här som resten av Sverige också borde få känna till, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

SVT fortsätter en satsning på lokal journalistik. På bara några år har antalet redaktioner närmast dubblerats, från 27 år 2015 till 47 idag. Ytterligare tre redaktioner kommer att tillkomma nästa år.

– Vi ska snart inviga en redaktion i Västervik och sedan ska vi öppna två till som vi inte har bestämt var än, säger Hanna Stjärne, vd på SVT sedan 2014.

I våras etablerade SVT en Åmålsredaktion som ska täcka norra Dalsland och södra Värmland. Nyanställda reportern Elin Johansson kommer därmed att leverera nyheter och samarbeta med kollegor både på SVT Nyheter Väst och SVT Nyheter Värmland.

– Vi är väldigt glada över att kunna öppna redaktionen här, vi har längtat efter det, säger Hanna Stjärne. Jag vill att vi ska bli ännu bättre på att förstå och kunna göra riktigt intressant nyhetsjournalistik från olika delar av landet.

Är Åmål en strategiskt viktig punkt för SVT?

– Ja, det finns många frågor som är intressanta här, som gränshandeln och Vänersjöfarten till exempel.

Har ni tvingats nedprioritera andra delar på SVT för att kunna göra den här satsningen på lokaljournalistik?

– Ja, vi har till exempel sparat på teknik och administration. Vi hade en hel del smärtsamma neddragningar för några år sedan som gör att vi nu kan satsa på nya redaktioner.

Meteorologen Pererik Åberg var en av SVT-medarbetarna som var på plats i samband med invigningen. Programledaren Josefin Marjomaa, ursprungligen från Bengtsfors kommun, agerade moderator.
Meteorologen Pererik Åberg var en av SVT-medarbetarna som var på plats i samband med invigningen. Programledaren Josefin Marjomaa, ursprungligen från Bengtsfors kommun, agerade moderator. Foto: Fredrik Tacacho

Under onsdagen var flera SVT-medarbetare på plats för invigningen på torget i Åmål, däribland Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT Nyheter. Hennes förhoppning är att SVT ska spegla alla delar av samhället i sin Dalslandsbevakning.

– Vi har ju inte varit närvarande, vi har kommit inresande från Uddevalla och Göteborg och skillnaden nu är att vi alltid är här, det är en permanent redaktion och det gör skillnad, säger hon.

Av moderatorn Josefin Marjomaa, till vardags programledare och reporter på SVT Västs nyhetsredaktion, fick hon frågan om hur hon ser på konkurrensen från övriga medier i Åmål.

– Vi har en fantastisk tradition i Sverige av väldigt starka lokaltidningar och i den aspekten är ju vi mer regionala. Public service kommer aldrig att kunna ersätta lokaltidningarna, det vill vi verkligen inte. Jag hoppas att det här blir ett uppskattat komplement.

Kommunstyrelsens avgående ordförande Michael Karlsson (S) nämnde vikten av lokaljournalistik i ett demokratiskt samhälle, i samband med att han välkomnade SVT till Åmål med en blomma från kommunen.
Kommunstyrelsens avgående ordförande Michael Karlsson (S) nämnde vikten av lokaljournalistik i ett demokratiskt samhälle, i samband med att han välkomnade SVT till Åmål med en blomma från kommunen. Foto: Fredrik Tacacho

Bland de inbjudna fanns representanter från politiken, näringslivet, kommunen och media. Kommunstyrelsens avgående ordförande Michael Karlsson (S) välkomnade den nya redaktionen med en blomma.

– Det är viktigt ur ett lokaldemokratiskt perspektiv, att man är med och bevakar det som händer i kommunen. Även små, små nyheter har stort nyhetsvärde här, säger han.

Trots gråväder och regn lockade invigningen en hel del publik.
Trots gråväder och regn lockade invigningen en hel del publik. Foto: Fredrik Tacacho
SVT:s vd Hanna Stjärne var en av gästerna när SVT under onsdagen invigde sin nya lokalredaktion i Åmål.
SVT:s vd Hanna Stjärne var en av gästerna när SVT under onsdagen invigde sin nya lokalredaktion i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho
Meteorologen Pererik Åberg var på plats för att ge färska väderleksrapporter från Åmål. Han hade aldrig tidigare varit i stan tidigare men vädret här har han haft koll på – länge. ”Jag föddes den 18 oktober 1967. Då var det faktiskt tre decimeter snö här, för er som kommer ihåg. Det var en väldig storm här som drog ner väldigt mycket skog, en av de värsta som vi haft faktiskt.
Meteorologen Pererik Åberg var på plats för att ge färska väderleksrapporter från Åmål. Han hade aldrig tidigare varit i stan tidigare men vädret här har han haft koll på – länge. ”Jag föddes den 18 oktober 1967. Då var det faktiskt tre decimeter snö här, för er som kommer ihåg. Det var en väldig storm här som drog ner väldigt mycket skog, en av de värsta som vi haft faktiskt. Foto: Fredrik Tacacho
Elin Johansson är nyanställd som reporter på SVT:s lokalredaktion i Åmål. ”Det är kul och lite utmanande att jobba ensam”, säger hon.
Elin Johansson är nyanställd som reporter på SVT:s lokalredaktion i Åmål. ”Det är kul och lite utmanande att jobba ensam”, säger hon. Foto: Fredrik Tacacho
Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter och Sport var på plats i samband med invigningen av den nya Åmålsredaktionen. Hon berättade att hon aldrig varit i Åmål tidigare men hennes man, författaren David Lagercrantz, har målat upp en fin bild efter besök i samband med Bokdagarna i Dalsland. Hon kallade Åmål för ett kulturcentrum.
Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter och Sport var på plats i samband med invigningen av den nya Åmålsredaktionen. Hon berättade att hon aldrig varit i Åmål tidigare men hennes man, författaren David Lagercrantz, har målat upp en fin bild efter besök i samband med Bokdagarna i Dalsland. Hon kallade Åmål för ett kulturcentrum. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålAnne LagercrantzDalslandHanna StjärneInvigningarMedierMichael KarlssonPererik ÅbergSVTTVVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.