Hoppa till huvudinnehållet

Michael Karlsson (S) om avgången: ”Ett mycket svårt beslut”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
”Jag har tankar och idéer jag vill testa”, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) som vid årsskiftet lämnar alla sina politiska uppdrag.
”Jag har tankar och idéer jag vill testa”, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) som vid årsskiftet lämnar alla sina politiska uppdrag. Foto: Andreas Dagström

Efter drygt 25 år i socialdemokratins tjänst tackar kommunstyrelsens avgående ordförande Michael Karlsson (S) för sig och lämnar alla politiska uppdrag vid årsskiftet.

– Det känns extremt tomt, säger Karlsson, men han ser samtidigt fram mot nya utmaningar.

”Dags för mig att lämna över till en efterträdare.”

Så inleds det pressmeddelande Socialdemokraterna Åmål skickade ut på torsdagsmorgonen. Partigruppens toppnamn lämnar över stafettpinnen till nya krafter.

Avgående kommunalrådet lämnar politiken: ”Dags att lämna över”

Hur kommer sig detta?

– Jag har hållit på med politik sedan tidig tonårstid och på allvar sedan 1995–96, då jag fick mina första uppdrag. Under de senaste tolv åren har jag haft möjligheten och äran att vara kommunstyrelsens ordförande. Uppdraget kräver att man går in helhjärtat, hundra procent, och gärna hundra procent till. Som människa är jag sådan att det ska vara allt eller inget. Det är dels av respekt för de nya som tar över och formar Åmåls politik, dels av respekt för partiet som jag lämnar. Jag ska inte sitta bredvid och säga att ’så gjorde vi inte på min tid’, säger Michael Karlsson (S).

Var det ett svårt beslut?

– Det var ett mycket svårt beslut. Så lite som jag har sovit den sista tiden har jag nog aldrig gjort. Det har varit mycket fram och tillbaka.

När fattades ett definitivt beslut?

– Jag meddelade partiet i veckan.

Kan man tolka detta som att du tar på dig valförlusten?

– En del kanske vill se det så, och då: varsågoda. Men tolv år är ändå tolv år. Nånstans måste man hämta kraft för att orka fortsätta. Det är nästan lika krävande att sitta i opposition. Jag har fått fundera på om det går att uppbringa den kraft som krävs för att komma tillbaka och landat i det här.

Michael Karlsson påpekar också att det inte funnits några påtryckningar internt för att peta honom, tvärtom. Uppbackningen har varit stor från partikamraterna.

Det måste kännas tomt nu?

– Extremt tomt. Att inte ha några möten för att ta fram budget, de små vardagliga mötena. Att träffa människor, medborgare, besöka företag. Det kommer jag att sakna. Men allt har sin tid.

När du ser tillbaka på din politiska gärning: vad är du mest stolt över?

– Där får jag lov att säga Nya Rösparksskolan, att den blir av. Det känner jag mig glad över. Även Utvecklingsjobb Åmål, som vi ser har gett effekt. Sedan är det många småsaker jag tar med mig, att jag varit del av nått som haft betydelse för många på olika sätt.

Vad framtiden har i sitt sköte återstår att se. Michael Karlsson skulle vilja dra nytta och dela med sig av de erfarenheter och kunskaper han samlat på sig under sina tolv år som lokal toppolitiker. Exempelvis genom att inspirera och vara mentor för morgondagens politiker.

– Det skulle jag kunna tänka mig. Sedan ska jag utbilda mig, skola om mig, men till vad vet jag ännu inte, säger Karlsson.

Processen för att finna en efterträdare är redan i full gång och ett nytt möte för att diskutera frågan var inplanerat på torsdagen.

– Det finns många kandidater. Jag är övertygad om att de kommer hitta en värdig och kompetent person som tar över, säger Michael Karlsson.

Artikeltaggar

BeslutKommunstyrelsenMichael KarlssonPolitikPolitiska system och ideologierRösparksskolanSocialdemokraternaÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.