Hoppa till huvudinnehållet

Politisk vändning i Åmål: MP och V bryter med S

Publicerad:
Mikael Nilsson (MP), Lotta Robertsson Harén (MP) och Ewa Svensson (V) presenterade på torsdagen den nya tvåpartikoalitionen – utan S.
Mikael Nilsson (MP), Lotta Robertsson Harén (MP) och Ewa Svensson (V) presenterade på torsdagen den nya tvåpartikoalitionen – utan S. Foto: Elinor Thuresson

Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Åmål har kommit fram till att de och Socialdemokraterna står för långt från varandra. Koalitionen spricker när MP och V väljer att bryta med S – efter tolv år av gemensamt styre.

Under torsdagen skrev partierna på ett nytt tvåpartiavtal.

Det ser ut som att valberedningen, med Leif Aronsson (C) som ordförande, kommer att få det svårt att få alla kandidatförslag på plats under fredagen. Det ser också ut att kunna bli en spännande tid i Åmålspolitiken den kommande mandatperioden, där Borgerlig Allians i ett minoritetsstyre nu skulle kunna ha tre oppositionskonstellationer att förhandla med för att få majoritet.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som tillsammans styrt Åmål i tolv år, skrev efter höstens val på ett nytt samarbetsavtal och ett valtekniskt samarbete dem emellan presenterades vid senaste fullmäktigemötet. Så sent som i söndags var samarbetet fortfarande på plats.

Saknar ”full samsyn”

Därefter hade valberedningen mötet där det var meningen att alla partierna skulle presentera sina kandidater till posterna i kommunstyrelsen, de andra nämnderna och styrelserna.

– Det framkom då i tisdags att vi och Socialdemokraterna inte hade full samsyn. Vi insåg att det skulle krävas en djupare dialog, säger Lotta Robertsson Harén (MP).

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade ett nytt möte på onsdagen, men i stället för att partierna enades djupnade sprickan. MP och V konstaterar att partierna står för långt ifrån varandra och lämnar samarbetet.

Till syvende och sist handlar det om att få igenom så mycket grön politik som möjligt för Åmåls bästa
Mikael Nilsson (MP)

Konflikten handlar om flera saker, men en central punkt gäller vad partierna förväntar sig att få ut av samarbetet och vad de tycker att de tjänar på det. Planen var att förutom att fördela posterna även gå fram med viss gemensam politik, som en skuggbudget.

– Eftersom vi skrivit på ett avtal, önskar jag verkligen att vi kunnat gå vidare med det, säger Lotta Robertsson Harén.

Förlorar insyn

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick två fullmäktigemandat efter valet. Deras fyra mandat kommer efter en omräkning att kunna ge dem platser i de nämnder, styrelser och beredningar som har fler än fem ledamöter. Det betyder att MP och V ställs utanför exempelvis bygg- och miljönämnden, valnämnden, Såab och kommunstyrelsens arbetsutskott. Men det de förlorar i representation och insyn räknar partierna att vinna i större politisk frihet.

Miljöpartiets och Vänsterpartiets fyra mandat skulle också räcka för Borgerlig Allians att få politisk majoritet i kommunfullmäktige och partierna säger sig vara intresserade av samtal i sakfrågor.

– Till syvende och sist handlar det om att få igenom så mycket grön politik som möjligt för Åmåls bästa, säger Mikael Nilsson (MP).

Ewa Svensson (V) har samma syn utifrån frågorna hennes parti värnar om.

Bett om ursäkt

Partierna har kontaktat valberedningen och bett om ursäkt för den här sena vändningen, men de ser ingen annan utväg.

– Vi förstår att det blir krångligt för många, säger Lotta Robertsson Harén (MP).

Båda partierna var färdiga inför tisdagens möte med vilka namn de tänkte föreslå och de menar att det kan gå snabbt efter att platserna fördelats om. De är övertygade om att valen kommer att kunna göras vid novembers fullmäktigemöte som planerat.

Michael Karlsson (S) om avgången: ”Ett mycket svårt beslut”Avgående kommunalrådet lämnar politiken: ”Dags att lämna över”Ilska när S i Åmål inte hade kandidatnamnen klara: ”Det är respektlöst”Åmål beslutar om budgeten för 2023 först i december: ”Hinner helt enkelt inte”

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunKommunstyrelsenLotta Robertsson HarénMikael NilssonMiljöpartietPolitikSåabSocialdemokraternaValberedningVänsterpartiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.