Hoppa till huvudinnehållet

Rune Pettersson fyller 90 år – fotboll och familj betyder mest

Publicerad:
Fotboll och familj betyder mest för Rune Pettersson som torsdag den 10 november fyller 90 år. I IF Viken har han varit engagerad sedan 1960-talet.
Fotboll och familj betyder mest för Rune Pettersson som torsdag den 10 november fyller 90 år. I IF Viken har han varit engagerad sedan 1960-talet. Foto: Privat

Fotboll och familjen ligger Rune Pettersson varmast om hjärtat. Han har varit med i Gamla Vikeniter sedan föreningen startades i mitten av 1960-talet och förutom spelarkarriären har han varit både ungdomsledare och domare.

Nu fyller han 90 år.

I samband med Vikens fotbollsavslutning på Vikenborg hyllades under helgen Rune Pettersson och hans engagemang för föreningen stort och det sjöngs och applåderades. Rune var märkbart rörd av uppståndelsen och uppmärksamheten han fick.

Rune Pettersson är uppväxt i Edsleskog. Han började spela fotboll i tidig skolålder och tog cykeln från hemorten till Fengersfors för att som grabb kunna vara med och träna och spela med FIK.

Som 17-åring lämnade Rune Edsleskog och började arbeta på Televerket i Karlstad. 1960 skrev han på för Billingsfors IK i division 2, den näst högsta nivån i seriesystemet på den tiden. Där blev det fem säsonger.

På 1960-talet bildade han familj och då gick flyttlasset till Åmål. Så småningom blev det även husköp i Åmål och den senaste villan köpte han 1976 och där bor han fortfarande kvar.

Ledare och domare

Rune Pettersson skrev på för Viken 1965 och under det andra året i föreningen blev han även lagkapten för laget. Det är en tid han fortfarande minns väl.

– Vi var ett sammansvetsat gäng som spelade division 3-fotboll i Viken. Jag minns fortfarande alla gamla lagkamrater som om det var i går, säger Rune Pettersson.

Under 1970-talet blev han ungdomsledare i Viken. Rune hade hand om spelare födda 1966 och ledde dem under ett antal säsonger, från tioårsåldern upp till de blev juniorer. Han gick kurser och utbildningar som ledare, men utbildade sig även till domare och stod på linjen i herrfyran och dömde dam- och ungdomsfotboll.

– Jag har på något vis bidragit i alla delar inom fotbollen, inom dam-, herr-, och ungdomslagen och det känns bra. Jag träffar ofta vännerna i Gamla Vikeniter och har även varit i Billingsfors på gubbafton med fika, så jag har behållit många kontakter.

Runt Rösvallen syns Rune Pettersson fortfarande ofta. Han går både på träningar och matcher och tycker att den sociala gemenskapen som fotbollen ger är viktig. Familj, vänner och fotboll har varit och är en central del i Runes liv.

Hur mår du som 90-åring?

– Jag försöker hålla igång så gott jag kan och känner mig mycket välmående.

När Rune Pettersson arbetade för Televerket reste han mellan Långflon i norra Värmland och bort till Gullspång och överallt däremellan i sitt i jobbdistrikt. Han var då med och tränade framför allt fotboll, men även bandy, med en rad olika klubbar.

– På den tiden höll jag hellre igång med träning än att sätta mig på ett hotellrum. Så jag har varit med och tränat med många olika klubbar. På födelsedagen väntar jag besök från tre vänner från Billingsfors, så det blir lite firande hemmavid.

Artikeltaggar

ÅmålBillingsforsBillingsfors IKEdsleskogFamiljFengersfors IKFödelsedagarFotbollIF VikenTeleverket

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.