Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för Tösses ungdomsgård: ”Vi sitter annars hemma och gejmar”

Publicerad:
Från vänster ses ledare och ungdomar i Tösse: Eddie Kry, Oskar Karlsson, Benjamin Trapp, Frank Gustafsson, Julius Perlöv, Alice Magnusson, Casper Johansson, Sam Dittmer, Gabriel Alexandersson, Emil Dahle, Tindra Magnusson, Rasmus Kry, Elsa Kry, Hailey Perlöv, Neo Andersson och Johan Rahmn.
Från vänster ses ledare och ungdomar i Tösse: Eddie Kry, Oskar Karlsson, Benjamin Trapp, Frank Gustafsson, Julius Perlöv, Alice Magnusson, Casper Johansson, Sam Dittmer, Gabriel Alexandersson, Emil Dahle, Tindra Magnusson, Rasmus Kry, Elsa Kry, Hailey Perlöv, Neo Andersson och Johan Rahmn. Foto: Niklas Lindstrand

Tösses nya ungdomsgård har haft premiär i idrottsföreningens nyrenoverade samlingslokal. Ideella krafter hjälps åt för att ge ortens ungdomar någonstans att vara.

Tända marschaller lyste välkomnade upp novembermörkret under fredagskvällen utanför den upplysta idrottslokalen i Tösse. Inne firas invigning av den nya ungdomsgården, som är ett initiativ av föräldrar och andra med hjärta för Tössebygden. Invigningen firades på så sätt att bygdens ungdomar hade samlats för att bland annat spela bandy, biljard, rundpingis och använda de hockeyspel som köpts in.

Bland andra tidigare ordföranden i Tösse IF Rolf Lindström och nuvarande styrelsemedlemmen Ulf Gren började redan 2019 prata om att göra något för ungdomarna i Tösse. Men så kom pandemin och satte stopp för planerna. När läget tillät började man så igen att planera för en plats där ungdomarna kan få träffas.

Alfons Gustafsson, Elias Falkeborg och Gabriel Karlsson körde en biljardmatch under premiärkvällen i Tösse.
Alfons Gustafsson, Elias Falkeborg och Gabriel Karlsson körde en biljardmatch under premiärkvällen i Tösse. Foto: Niklas Lindstrand

För att kunna öppna ungdomsgården har ett omfattande arbete gjorts. Medlemmar i Tösse IF har städat och renoverat samlingslokalen vid omklädningsrummen under gymnastiksalen intill fotbollsplanen. Under sommaren har lokalen använts av fotbollslagen och nu när säsongen är slut ska det bli en samlingsplats för ortens ungdomar, så de inte ska behöva åka in till Åmål och att även de som inte idrottar ska ha något att göra, berättar Ulf Gren och fortsätter tillsammans med övriga vuxna som samlats vid invigningen:

– Vi skulle önska att ungdomsgården här skulle vara en kommunal verksamhet som en filial till Huset i Åmål men i dagsläget är det ideella krafter här i Tösse som på egen hand startar verksamheten utan stöd av kommunen.

Ekonomisk hjälp

De framhåller att Åmåls Kommunfastigheter har varit stöttande under renoveringen men även privatpersoner har gjort det möjligt att restaureringen ekonomiskt har kunnat genomföras.

Ungdomarna berättar att de gillar den nya ungdomsgården och tycker det är bra att det ordnas något för barn i Tösse:

– Vi sitter annars hemma och gejmar så det är kul att träffas tillsammans så här, säger ungdomarna som tidigare haft busshållplatsen som samlingsplats i ur och skur.

Tösse IF kommer nu att driva ungdomsgården framöver som de säger ”anspråkslöst” genom öppethållande på fredagskvällar med hjälp av föräldrar.

Premiär för Tösse IF:s nya ungdomsgård i nyrenoverad samlingslokal.Rolf Lindström, Affe Persson, Ulf Gren, Jessica Gustafsson och Linda Kry var några av de ideella krafter som fanns på plats när ungdomsgården i Tösse invigdes.
Premiär för Tösse IF:s nya ungdomsgård i nyrenoverad samlingslokal.Rolf Lindström, Affe Persson, Ulf Gren, Jessica Gustafsson och Linda Kry var några av de ideella krafter som fanns på plats när ungdomsgården i Tösse invigdes. Foto: Niklas Lindstrand
I den nyrenoverade kafédelen har Sten Lindström arrangerat historiskt material kopplat till idrott i Tösse.
I den nyrenoverade kafédelen har Sten Lindström arrangerat historiskt material kopplat till idrott i Tösse. Foto: Niklas Lindstrand

Artikeltaggar

ÅkabBarnFritid och livsstilInvigningarTösseTösse IF

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.