Hoppa till huvudinnehållet

INSÄNDARE: Ren vegetarianism tycks inte ligga i linje med hur vi har utvecklats

Publicerad:
Om det är mord att avliva skadedjur, blir det många mord resonerar insändarskribenten. Foto: Sören Turesson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Apropå “Inte bara ord, kött är mord” i PD den 3 november. Jag har förståelse för den empati som det går att ha för djur. En hund eller en katt kan stundom vara bästa möjliga sällskap. Även när empatin går för långt så är det enkelt att se hur den växt fram ur något som i grund och botten är av godo. Men, är det mord att äta kött, eller att snarare före det ha dödat djur? Är det praktiskt taget detsamma som att döda människor?

Att dra saken till sin logiska spets väcker frågor om var gränsen går: Ska villaägare som dödar det som vi (i så fall gräsligt nog) kallar för “mördarsniglar” på sin tomt dömas för mord efter mord efter mord? Är det mord att avliva istället för att försöka vårda, en hund som tappat fattningen och med allvarliga följder bitit en människa – kanske en vuxen, kanske ett barn? Och så vidare.

Inte bara ord, kött är mord

När det gäller hälsoaspekten finns det evolutionära perspektivet att ta hänsyn till. Det finns plantor som inte tycks vilja ätas; frågan är annars varför kemiska försvarsmekanismer ser ut att ha utvecklats inom växtriket – är inte detta ett tecken på att berörda plantor, på någon nivå, “föredrar” att inte ätas? Exempelvis är tanniner (en klass av polyfenoler) en sorts "försvarsmolekyler" som förekommer i vissa växter, och vars syfte tycks vara att hämma matsmältningen hos "angriparen". Vilket inte utgör ett problem för djur som aldrig har slutat leva på enbart grönt (till exempel älgar och får har proteiner i saliven som binder tanniner och inaktiverar dem) medan vad gäller människan syns snarast en evolutionär anpassning till att inte göra just det – varken ren vegetarianism eller veganism tycks ligga i linje med hur vi har utvecklats.

Så vad går människor miste om genom att bara äta grönt? Kreatin, som förekommer naturligt endast i animaliska produkter, främjar intelligens, arbetsminne, reaktionstid och styrka. Kolin används bland annat för att bilda signalsubstansen acetylkolin, och brist på kolin har kopplats till flera allvarliga hälsotillstånd (som neurodegenerativa sjukdomar, och hjärtsjukdomar) – kolin förekommer naturligt i och kommer till oss i tillräckliga mängder endast genom animaliska livsmedel. Hjärnans tidiga utveckling fordrar, som sista exempel, vissa ämnen varav flera förekommer i tillräckliga mängder naturligt endast i animaliska livsmedel: Det finns indikationer om att för en optimalt utvecklad hjärna fordras det för spädbarn bland annat rika mängder av omega 3-fettsyrorna DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra). Ju mer spädbarn och även ammande mödrar kan få i sig av detta som inte förekommer i växtvärlden desto bättre, verkar det.

Nicklas Karlsson

Artikeltaggar

DjurEtik och religionKöttNicklas KarlssonVeganism