Hoppa till huvudinnehållet

Tössesonen Kenny Falkensvärd ställer ut i Säffle: ”Strävar efter att bli bättre”

Publicerad:
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Kenny Falkensvärd från Tösse, numera bosatt i Karlstad, ställer ut akvareller med Säfflemotiv i Galleri 2. På lördag är det vernissage.
Kenny Falkensvärd från Tösse, numera bosatt i Karlstad, ställer ut akvareller med Säfflemotiv i Galleri 2. På lördag är det vernissage. Foto: Claes Österman

Kenny Falkensvärd flyttade i 20-årsåldern från Tösse till Karlstad, men har under åren fortsatt att engagera sig i Tösse IF. Som konstnär målar han akvareller, oftast föreställande gatumiljöer från Tösse, Åmål och Karlstad – och på sin nya utställning i Galleri 2 visar han vackra vyer från Säffle.

Under veckan var det hängning för konstnären Kenny Falkensvärds akvareller med motiv från Säffle i Galleri 2 och på lördag är det vernissage. Kenny arbetade under ett par decennier som konservator, men sadlade om och blev konstnär.

– Jag skissade en del inom yrket som konservator och jag har alltid varit intresserad av att måla. Jag gör enbart akvareller och det är otroligt roligt, men samtidigt kan det vara väldigt frustrerande när man kör fast eller har valt fel färg, säger Kenny Falkensvärd.

Med på höstsalong

Ifjol lämnade han in två av sina akvareller till Värmlands höstsalong. Sammanlagt 450 inlämnade verk bedömdes av en jury från Värmlands konstförbund, varpå 300 verk gallrades bort. Men Kenny Falkensvärd fick med båda sina målningar.

– Det var lite nervöst att få sin konst bedömd av en jury, men att båda mina akvareller kom med på höstsalongen har gjort att det blivit lite lättare att kunna ställa ut lite oftare. Jag strävar hela tiden efter att bli bättre och hitta nya metoder och utvecklas som konstnär.

Målar byggnader

Kenny Falkensvärd gillar att måla byggnader. På utställningen i Säffle finns bland mycket annat Silvénska villan och huset som blivit en symbol för restaurang Galna Tuppen avbildade.

– Jag har ingen direkt koppling till Säffle, men var där och rekognoserade i somras. Jag har lagt ner ungefär 25–30 timmar på varje akvarell, men det är ju inte så att jag målar färdigt en akvarell i taget utan jag håller på med tre-fyra tavlor samtidigt och går tillbaka till verken efter några dagars reflektion.

Läs också

Förra året stöttade Kenny Falkensvärd Tösse IF genom sitt konstnärskap, då föreningen tilläts lotta ut printkopior av en målning med Tössemotiv.

Kenny Falkensvärds akvarell med Silvénska villan i all sin prakt som motiv.
Kenny Falkensvärds akvarell med Silvénska villan i all sin prakt som motiv. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

Galleri 2Kenny FalkensvärdKonstSäffleTösseTösse IFUtställningarVernissagerVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.