Hoppa till huvudinnehållet

DÖDSFALL: Teknik och sjöfart var Bernt Qvists stora intressen

Publicerad:
Reporter Liselotte Lans
Liselotte Lans
liselotte.lans@provinstidningen.se
Bernt Qvist hade stort intresse för sjöfart och slussar.
Bernt Qvist hade stort intresse för sjöfart och slussar. Foto: Jan Andersson

Bernt Qvist, Åmål, som i december skulle ha fyllt 96 år, har avlidit. Han var känd av många som slussvaktare vid Strömmens sluss i Dalslands kanal.

Bernt Qvist var mycket tekniskt intresserad och kunnig och han hade ett stort sjöintresse, speciellt för småskeppsfart. Han tog även skepparexamen.

Han var född och uppvuxen på Nedre Strand i Fröskog men lämnade hemtrakterna 1947. I sitt yrkesliv arbetade han huvudsakligen som ingenjör på Asea och bodde i Västerås. Han reste mycket i jobbet och mellan åren 1955 och 1989 arbetade han med kärnkraft bland annat i Oskarshamn, på Ringhals och i Finland.

Strömmens sluss

När Bernt Qvist gick i pension återvände han till Ånimskog. Men att bara ta det lugnt efter pensioneringen var ingenting för honom utan han började jobba vid Strömmens sluss, mellan Ärrsjön och Ånimmen. Och där blev han kvar i över 25 år.

Flytten gick senare till Åmål, men han gjorde lite inhopp då och då vid slussen.

Bernt Qvist var intresserad av böcker och läste mycket. Han var med i arbetet när Ånimskogsböckerna kom till och skrev ett faktaspäckat kapitel om sjöfarten i den första Ånimskogsboken. Han var också engagerad i Åmåls industrimuseum C.W Thorstensons Mekaniska verkstad.

Familjen har mycket släkt i USA och dit reste han flera gånger för att hälsa på.

Bernt Qvists närmast sörjande är syskonen med familjer, övrig släkt och många vänner.

Artikeltaggar

ASEADalslands Kanal ABDödsfallFröskogRinghalsSjöfartSläktÅmålÅmåls industrimuseum, C.W. Thorstensons Mekaniska VerkstadÅnimskogs hembygdsförening

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.