Hoppa till huvudinnehållet

Ut och kontrollräkna radhuslängorna

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Hur många hus är här egentligen?
Hur många hus är här egentligen? Foto: Elinor Thuresson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är så oerhört mycket nuförtiden att himla med ögonen åt. Ögonbrynen far upp så de nästan aldrig hinner ner.

En liten men också rolig sak som förvånat är hämtad ur PD:s arkiv. För 25 år sedan skulle en grupp femteklassare på Södra skolan undersöka Åmåls språkliga egenheter. Vilken otroligt kul idé av deras lärare. I artikeln från 1997 nämns emellertid med fullständig självklarhet ”10 i topp, 8 i bott och 6 bredvid” som om alla vet vad det är.

Ur PD:s arkiv: Varför kallar man Åmål för ”Alltid något”?

Det vet vi inte – i alla fall inte vi som var på plats på PD-redaktionen på fredagseftermiddagen. Som väl var kom det expertis som visste besked förbi på spontanbesök – i form av tidigare medarbetaren Sten Lindström som var ute på stan i rollen som almanacksförsäljare.

Namnen syftar alltså på tre radhuslängor – i södra delen av Åmåls centrum. Men det blev lite diskussion om exakt vilka som menas. Vi är ganska säkra, men det slutar nog med att vi får ge oss ut och kontrollräkna dörrarna i området. Uppgifter gör också gällande att hembygdsföreningens Gerhard Jansson ska kunna bistå med kunskap.

Bassängupproret borta vid Dalslands sjukhus engagerar kanske inte så mycket här i Åmål, med tanke på att det finns rehabbassäng på betydligt närmare håll. Spännande var därför att Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M) la fram förslaget, eller kanske snarare förhoppningen, att Dalslandskommunerna skulle kunna gå ihop om att betala för Bäckeforsbassängen. Det lät dömt att misslyckas redan från början. Snarare kan man i så fall undra varför inte regionen betalat även Åmåls och Melleruds rehabbassänger. Det kanske går att skicka en retroaktiv faktura för att rätta upp kommunala ekonomin?

Från det pågående klimattoppmötet i Egypten hörs dystra tongångar blandade med korn av hopp om framtida tekniska innovationer som ska rädda oss. Det är nog så att kärnkraften blir nödvändig i energimixen för att vi ska klara ställa om, men det är märkligt när energislaget läggs fram som en slutlig lösning. Uran är inte direkt en förnybar energikälla.

Det är bara att hoppas att priset håller sig under nivån där prospekterarna riskerar att börja tycka att Dalslandsuranet ser intressant ut. Uranbrott bortåt Edsleskog skulle störa utsikten bra mycket mer än vindkraftverken.

Artikeltaggar

Dalslands sjukhusEdsleskogGerhard JanssonInnovationKrönikorKärnkraftModeraternaSjukhusSten LindströmStig BertilssonSödra skolanÅmål