Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsåkare i Östersund får pris – envis satsning efter tunga motgångar

Publicerad:
Emanuel Alsin, 20 år, tog i somras studenten efter fyra år på Åsarnas skidgymnasium.
Emanuel Alsin, 20 år, tog i somras studenten efter fyra år på Åsarnas skidgymnasium. Foto: Privat

Sjukdomar har satt stopp för Emanuel Alsins framfart i skidspåren. Trots motgångar med halsproblem och blodförgiftning vill han fortsätta satsa på skidåkningen och han får också stipendium från Bohuslän-Dals skidförbund för sin envisa och målmedvetna satsning.

Stipendiet delas ut av Bohuslän-Dals skidförbund och ska ges till en åkare eller ledare i åldern 15–25 år. Stipendiet är på 2000 kronor och i år tillföll det Åmåls OK:s Emanuel Alsin, 20 år, som flyttade från Åmål efter högstadiet på Kristinebergskolan.

Emanuel Alsin avslutade i somras sina studier efter fyra år på skidgymnasiet i Åsarna när han tog studenten och han har sedan dess flyttat till Östersund för att fortsätta att utvecklas som skidåkare. Emanuel har fått de senaste säsongerna spolierade på grund av sjukdom, men har fortfarande ett fantastiskt driv för att fortsätta med sin satsning.

– Jag har haft problem med halsen och sedan fick jag salmonella som senare ledde till blodförgiftning, så hela förra vintersäsongen blev spolierad, säger Emanuel Alsin.

Satsar på skidåkningen

Att han stannar kvar i Jämtland efter studenten har att göra med att han trots allehanda motgång som gjort att han missat massor av träning ändå har som målsättning att satsa på skidåkningen.

– Jag ska försöka bli så bra som möjligt och tror jag kan bli bra med mer träning de närmsta säsongerna. Jag tävlar fortfarande för Åmåls OK, men eftersom jag numera bor i Östersund så är det väl läge att byta klubb frampå så att jag får fler träningskompisar, kan åka på fler läger och få mer stöd på tävlingar.

Vad är din målsättning i vinter?

– Jag har kunnat träna på ordentligt i sommar och under hösten, men i vinter måste jag i första hand känna att kroppen svarar. Vill man bli bra så är det hård träning som gäller.

Meningen var att Emanuel skulle starta i snöpremiären på Bruksvallarna, men han vill träna mer på snö och köra några mindre tävlingar först och satsa på en tävling i Idre som kommer i mitten på december.

Allt slit med sjukdomar och skador till trots så väljer Emanuel Alsin att fortsätta satsa på skidåkningen då många andra säkert hade givit upp. För det belönades han med Bohuslän-Dals skidförbunds stipendium på 2000 kronor och som säkert även var väldigt uppmuntrande.

Emanuel Alsin har nu kunnat träna på under sommaren och hösten och han siktar mot en tävling i Idre i december.
Emanuel Alsin har nu kunnat träna på under sommaren och hösten och han siktar mot en tävling i Idre i december. Foto: Privat

Artikeltaggar

Åmåls OKÅsarnaKristinebergskolanÖstersundSjukdomSkidåkningSkidorTräning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.