Hoppa till huvudinnehållet

Visklubben hyllar Olle Adolphson: ”En ikon”

Publicerad:
Mats Höjer och Sölve Olofsson ger sin och visklubbens hyllning till Olle Adolphson med en konsert i Medborgarhuset på torsdag.
Mats Höjer och Sölve Olofsson ger sin och visklubbens hyllning till Olle Adolphson med en konsert i Medborgarhuset på torsdag. Foto: Anders Falk

Visklubben fick i våras ta emot det prestigefyllda Olle Adolphson-stipendiet vid en ceremoni i Ivar Los park på Söders höjder i Stockholm.

På torsdag vill därför klubben hylla en av den svenska visans allra största portalfigurer – Olle Adolphson. Mats Höjer och Sölve Olofsson har länge levt med Olle Adolphsons visor och känner väl till hans produktion – långt bättre än de flesta. De ger nu en konsert i Medborgarhusets rotunda.

”Min Olle värmer mig” har Mats Höjer fyndigt satt som rubrik på sitt program, där han inte bara sjunger många av Olle Adolphsons vispärlor, utan också berättar om hans liv och gärning tillsammans med gitarristen Sölve Olofsson.

– Olle Adolphson, född i en artistfamilj i Stockholm, gjorde som så många andra ungdomar – han struntade i pappas goda råd och gjorde som han själv ville, säger Mats Höjer.

– Resultatet blev visor som har berikat den svenska kulturskatten. Själv blev han nästan en levande ikon och var på 1960- och 1970-talet en av våra mest efterfrågade populärmusiker. Vi presenterar hans visor och hur de påverkat våra egna liv.

Mats Höjer och Sölve Olofsson kommer båda från Dalarna, Mats från Borlänge och Sölve från Sollerön, och har gästat visklubben ett par gånger tidigare, bl a med ett Dan Anderssonprogram. Olle Adolphsons visor har följt dem i många år och parhästarna har

Visklubben får prestigefyllt stipendium

Artikeltaggar

Mats HöjerMedborgarhusetMusikOlle AdolphsonSäffleVisklubb -67

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.