Hoppa till huvudinnehållet

Hotellparet som vågar satsa – tar över på Forsbacka: ”Ett bra komplement”

Publicerad:
Lasse Orava är golfare men har inte hunnit gå så många rundor på Forsbacka än. Han håller tummarna för fler rundor nu när han ska driva hotellet och restaurangen de kommande åren. ”Anläggningen och golfbanan är fantastiskt fin”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho

Lasse och Elisabeth E Orava i Åmål breddar sin hotellportfölj i Åmål. Från och med nästa säsong kommer paret att driva hotellet och restaurangen ute vid Forsbacka golfbana.

– Det ska bli spännande att knyta ihop de här två verksamheterna, tillsammans med Forsbacka GK, säger Lasse Orava.

Paret driver sedan några år tillbaka Åmåls stadshotell och Dalhall hotell. Från och med den 1 december utökas portföljen med hotellverksamheten och restaurangen ute vid Forsbackas golfbana.

– Vi kan Åmåls hotellmarknad bra nu och det här känns som ett riktigt bra komplement till allt det andra, säger Lasse Orava.

Hela anläggningen vid Forsbacka ägs av Forsbacka Golfklubb och kontraktet är skrivet på tre år.

Paret tar över efter Rebecca Svenhage som drivit verksamheten under fyra år, de senaste åren parallellt med Dalslands skafferi.

Paret Orava planerar inte några större förändringar gällande hotellet och restaurangen ute vid Forsbacka utan tar vid där Svenhage slutade.

– Det har ju fungerat bra under tidigare ägare. Vi tror absolut på det, att fortsätta på ett bra spår.

Paret Lasse och Elisabet E Orava tar över driften av restaurangen och hotellet på Forsbacka golfbana. Kontraktet är skrivet på tre år.
Paret Lasse och Elisabet E Orava tar över driften av restaurangen och hotellet på Forsbacka golfbana. Kontraktet är skrivet på tre år. Foto: Fredrik Tacacho

Forsbacka är ett starkt varumärke i golfkretsar och banan brukar rankas högt på listor över landets vackraste golfbanor. Med golfpaket och andra satsningar hoppas paret Orava att ännu fler golfare ska hitta till banan.

– Det känns spännande och utmanande att få lära sig något nytt. Vi ser fram emot att förhoppningsvis kunna hitta lite nya inspel i verksamheten.

Forsbacka Golfklubbs 900 aktiva medlemmar blir också en viktig målgrupp, menar Lasse Orava.

– Det gäller att hitta på medlemserbjudanden och liknade.

Restaurangen kommer i huvudsak att hålla öppet under golfsäsongen. Eventuellt kommer de även att köra julbord även ute på Forsbacka. Hotellet, med 13 rummen i Jägmästarflygeln, kommer att hålla öppet året runt.

I och med expansionen kommer personalstyrkan att behöva utökas. De räknar även med att kunna vara flexibla och flytta runt personalen på de olika hotellen.

– Det kommer säkert att finnas peakar på alla tre ställena.

När mycket annat var på paus under pandemin var det många som spelade golf. Och intresset verkar hålla i sig. ”Golf verkar inte vara så inflationsberoende”, säger Lasse Orava.
När mycket annat var på paus under pandemin var det många som spelade golf. Och intresset verkar hålla i sig. ”Golf verkar inte vara så inflationsberoende”, säger Lasse Orava. Foto: Fredrik Tacacho

Att paret Oravar vågar satsa, trots oroliga tider med inflation och höga elpriser, har att göra med Forsbackas starka varumärke och att övriga verksamheter har återhämtat sig väl efter pandemin, säger Lasse Orava.

– Det är ju tuffa tider nu. Vi har inte känt av dem än, men man är ju ödmjuk inför det som komma skall.

När pandemirestriktionerna lättade under våren tog affärerna ordentlig fart igen, säger Lasse Orava.

– Det vände rejält i mitten på mars, då exploderade hotellmarknaden för oss. Konferensmarknaden har också exploderat, vi har hur många konferenser som helst nu.

Tack vare att många semestrade på hemmaplan klarade de sig ändå hyfsat under pandemiåren. Att flera av industriföretagen i Åmål gått starkt de senaste åren har också betytt mycket för verksamheten.

– Det var ljuset i tunneln under pandemin.

I och med satsningen på Forsbacka bildas ett nytt bolag, Värdshus i väst AB, som blir ett dotterbolag till Amalhotellen Holding AB, som driver Stadshotellet och Dalhall.

Artikeltaggar

ÅmålDalhallDalslandForsbackaForsbacka GolfklubbHandelHotellLasse OravaMat och dryckRestauranger

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.