Hoppa till huvudinnehållet

Föreningen Vänerlöjrom fick årets Vänerstipendium

Publicerad:
Föreningen Vänerlöjrom fick årets Vänerstipendium på 20 000 kronor.  Personerna på bilden är Carina Gullberg, ordförandei Vänersamarbetet, Anders Jonsson,  Michael Nylander och  Thommy Möller, Föreningen Vänerlöjrom, samt Ola Persson, Region Värmland.
Föreningen Vänerlöjrom fick årets Vänerstipendium på 20 000 kronor. Personerna på bilden är Carina Gullberg, ordförandei Vänersamarbetet, Anders Jonsson, Michael Nylander och Thommy Möller, Föreningen Vänerlöjrom, samt Ola Persson, Region Värmland. Foto: Vänersamarbetet

Nyligen delades priset ut till årets mottagare av Vänerstipendiet. I år gick prissumman på 20 000 kronor till föreningen Vänerlöjrom.

Föreningen tilldelas priset för det utvecklingsarbete som gruppen fiskare genomfört bland annat för att befästa vänerlöjrommen som varumärke och förankra det på den kulinariska kartan.

Vänerlöjrom är en ekonomisk förening som bildades 2014 och består av 14 fiskare med lång erfarenhet av hantverksmässig framställning av löjrom från Vänern.

Skyddad produkt

Genom olika insatser bedriver föreningen ett utvecklingsarbete med att kvalitetssäkra löjrommen, marknadsföra produkten och skapa nya säljkanaler.

2021 beslutade EU-kommissionen att skydda produkten vänerlöjrom genom EU:s kvalitetssystem för skyddande beteckningar. Löjrommen registreras därmed med Skyddad ursprungsbeteckning (SUB).

Föreningens arbete och produkten i sig bidrar till att förstärka bilden av Vänern som en ren och säker källa för exklusiva råvaror.

Åmål och Säffle

Övriga nominerade till 2022 års Vänerstipendium var:

Grums Trollingklubb, Friluftsfrämjandet Säffle Åmål, Luröskärgårdens Natur- och kulturförening, Melleruds Trollingklubb, M/s Marianne ekonomiska förening, Naven Outdoor, Per Hedqvist, Vänersborg, och Rolf Lundberg, Upperud.

Vänerstipendiet

Vänerstipendiet är ett pris som delas ut av Karlstads kommun och instiftades i samband med Karlstads 400-årsjubileum. Som en gåva bildade övriga kommuner runt Vänern en fond kallad ”Jubileumsfond för Vänern”.

Priset består av ett stipendium på 20 000 kronor som delas ut av Karlstads kommun till en person, företag, organisation eller förening som arbetat för att öka kunskaperna om Vänern.

Artikeltaggar

Anders JonssonCarina GullbergDjur och naturEUEU-kommissionenFiskeFonderFriluftsfrämjandetGåvorGrumsKarlstads kommunMichael NylanderOla PerssonPer HedqvistSäffleVänernVänersamarbetetVarumärken

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.