Hoppa till huvudinnehållet

Stort bostadsbestånd till salu i Åmål: ”Vill få in någon med större muskler”

Publicerad:
Brabo Väst har slutat att bygga på Västra Åsen i Åmål och vill sälja det färdiga beståndet samt mark.
Brabo Väst har slutat att bygga på Västra Åsen i Åmål och vill sälja det färdiga beståndet samt mark. Foto: Andreas Dagström

Satsningen på nyproducerade hyresrätter har varit framgångsrik för Brabo Väst AB som exploaterat en stor del av Västra Åsen i Åmål. Men nu vill bolaget sälja av sitt bestånd, både färdiga lägenheter och byggklar mark.

Annonsen togs visserligen nyligen bort. Fast budskapet är fortfarande aktuellt: Brabo Väst AB har slutat att expandera i Åmål och är öppna för bud om rätt spekulant dyker upp.

Totalt äger bolaget 58 hyreslägenheter på Västra Åsen, samt mark med plats för det dubbla.

– Tanken är att finna någon med större ekonomiska muskler som kan fortsätta utvecklingen vi startat, säger Daniel Jonasson, ägare Brabo Väst.

Han vidareutvecklar:

– Vi började med det här 2017 och har aldrig byggt byggt någon buffert. Alla pengar har hela tiden gått till nya byggen. Men nu stiger elpris, materialkostnad med mera stigit.

Brabo Väst har expanderat nästan konstant sedan starten 2017.
Brabo Väst har expanderat nästan konstant sedan starten 2017. Foto: Andreas Dagström

När de senaste lägenheterna blev inflyttningsklara i april beslutade bolaget att avveckla sin Åmålssatsning. Sista bygget blev märkbart dyrare än föregångarna.

Samtidigt är suget fortsatt stort bland presumtiva hyresgäster.

– Vi har 200 personer i kö och det ringer åtminstone en ny intressent varje vecka, säger Daniel Jonasson.

”Ett fint område”

Från början var målet att bygga 160 lägenheter på Västra Åsen i fem etapper med långsiktig förvaltning. Världsläget har nu omkullkasta den senare delen av planen, men utvecklingspotentialen är fortsatt god.

– Vi har bygglov för 18 lägenheter, plus en tomt med plats för 6 till, samt optionsavtal för ytterligare cirka 40, säger Daniel Jonasson och tillägger:

– Det är ett fint område och det vore kul om någon fortsatte bygga.

Det finns gott om yta vidareutveckla på Västra Åsen.
Det finns gott om yta vidareutveckla på Västra Åsen. Foto: Andreas Dagström

Har ni fått några konkreta bud?

– Ja, vi hade några bolag som kommer lite längre bortifrån som var intresserade. Men de trodde att vi stod och föll med en försäljning och gav rena skambud, säger Daniel Jonasson.

I väntan på rätt spekulant fortsätter Brabo Väst att förvalta sitt Åmålsbestånd. Och det finns fortfarande en chans att säljplanen slopas, om världsekonomin vänder och investeringsstödet utvecklas, exempelvis. Tiden får utvisa, menar ägaren.

Bolaget äger även cirka 30 hyreslägenheter i Dals Ed och Bäckefors.

Daniel Johansson, ägare till Brabo Väst, fotograferad i samband med företagets tredje byggetapp i Åmål.
Daniel Johansson, ägare till Brabo Väst, fotograferad i samband med företagets tredje byggetapp i Åmål. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

ÅmålBostad och byggenBygglovDaniel JonassonHyresrätterLägenheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.