Hoppa till huvudinnehållet

Edsleskog blir nav i stor turismsatsning – kyrkoruinen i fokus

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Satsningen på att öka turismen i Edsleskog fortsätter.
Satsningen på att öka turismen i Edsleskog fortsätter. Foto: Andreas Dagström

Besöksnäring 2.0 kallas ett nytt projekt som spänner över de sydligaste gränsområdena mellan Sverige och Norge. Tanken är att göra ett antal besöksmål i området mer lockande med hjälp av nya tekniska lösningar.

Extra fokus riktas mot kyrkoruinen i Edsleskog.

Först tackade Åmåls kommunstyrelse nej till att delta i Besöksnäring 2.0. Men när det sedan blev känt att Edsleskog var ett av de utpekade områdena för en större satsning i detta projekt, då rev kommunstyrelsen upp det gamla beslutet och hakade på satsningen, där Svinesundskommittén och Visit Östfold står för projektägarskapet.

Åmål blir nu medfinansiär och ska bidra med 25 000 kronor per år under perioden 2023 till 2025. Därutöver tillkommer även arbetstid för motsvarande 75 000 kronor per år under samma period.

Med upplevelsen i fokus syftar projektet till att utforska ämnesområdet besöksnäring, digitalisering och hållbarhet.

”Stor utvecklingspotential”

Projektägarna skriver i sin idéskiss:

”Den snabba digitala utvecklingen skapar utmaningar för besöksnäringen men även möjligheter. Besöksnäringen behöver nya tekniska lösningar som ökar besöksmålens attraktivitet och konkurrenskraft och service till besökaren. Det finns en stor utvecklingspotential att genom digitalt berättande tillgängliggöra den digitaliserade informationen.”

Från idéstadiet och framåt har det förts en dialog med tre besöksmål, två i Sverige och ett i Norge: Östfoldsmuseene, Vitlycke museum i Tanum, samt Edsleskog i Åmåls kommun.

Tanken är att fokusera på dessa tre för att sedan ta kunskapen härifrån vidare ut till mindre besöksnäringsföretag och andra relevanta aktörer genom workshoppar.

Tolv miljoner totalt

Den svenska delen av projektet beräknas kosta nära åtta miljoner kronor och den norska strax över fyra miljoner kronor.

I det beslutsunderlag Åmåls kommunstyrelse hade att basera sitt beslut på, konstateras att Edsleskogs medeltida kyrka och den intilliggande gamla prästgården redan är på god väg att bli ett kulturhistoriskt besöksmål.

Intresset för Edsleskog som besöksmål har ökat markant efter utgrävningarna av ortens medeltida kyrka.
Intresset för Edsleskog som besöksmål har ökat markant efter utgrävningarna av ortens medeltida kyrka. Foto: Andreas Dagström

Under drygt två år har kommunen tillsammans med Dalslands hembygdsförbund och med projektmedel från Leader och Västra Götalandsregionen aktivt jobbat för detta.

Men för att utveckla verksamheten ytterligare krävs mer pengar.

Artikeltaggar

ArkeologiBesöksnäringDalslands fornminnes- och hembygdsförbundEdsleskogEdsleskogs gamla kyrkaHistoriaLeaderNorgeNäringslivSankt NicolausTurismVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.