Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Empati är gratis – den berikar både givare och mottagare

Publicerad:
Få din kick av kolin genom att äta tofu, uppmanar insändarskribenten.
Få din kick av kolin genom att äta tofu, uppmanar insändarskribenten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Replik på Nicklas Karlssons svar på min insändare i PD 3/11, “Kött är mord”:

Tack för att du tog dig tid att svara på min insändare.

Blir dock häpen när du skriver att ha empati för fler arter än hund och katt, är att låta empatin gå för långt. Det är förstås en avsevärd skillnad på att angripas av spansk skogssnigel eller att skona människans bästa vän från obotlig sjukdom, genom att låta den få somna in och att i modern tid, bara i lilla Sverige, årligen avla fram över 122 miljoner medvetna kännande individer, för att föda, göda och döda dem, endast för lusten till deras kött, mjölk, hud och ägg.

Ren vegetarianism tycks inte ligga i linje med hur vi har utvecklatsInte bara ord, kött är mord

Finns det hjärterum så finns det stjärterum, brukar det heta. Visst gillar man inte alla men finns det bara en viss kvot empati eller vänlighet i en människa?

Tänk om jag på jobbet bara skulle vilja hjälpa en viss typ eller viss mängd människor, hit men inte längre, någon måtta får det vara. Orimligt, eller hur?

Veganism handlar om att så långt det är möjligt undvika att avsiktligt orsaka lidande och död. Empati är gratis, den berikar både givare och mottagare och världen skulle vara en betydlig mer human plats om fler visade mer empati.

Så att istället för att tömma havet på fisk, strö lite chiafrön på soygurten. Istället för att betala för mord, ta ett krumelurpiller med B12. Och få din kick av kolin genom att äta tofu, som inte skriker när du skär i den.

Anette Ingelsson

Artikeltaggar

HusdjurInsändareKöttVeganism