Hoppa till huvudinnehållet

Nigeriansk-ukrainsk hiphopartist ger konsert i Åmål

Publicerad:
J Scopes musikaliska karriär var på väg uppåt när kriget i Ukraina bröt ut. Han har fortsatt med musiken som flykting i Sverige och uppträder ofta på flyktingboenden, här i Lidköping i somras.
J Scopes musikaliska karriär var på väg uppåt när kriget i Ukraina bröt ut. Han har fortsatt med musiken som flykting i Sverige och uppträder ofta på flyktingboenden, här i Lidköping i somras. Foto: Sören Turesson

Hiphopartisten och rapparen J Scope ger konsert i Åmåls församlingshem i kväll, lördag. Om inte kriget brutit ut i Ukraina, hade han tävlat i finalen i ukrainska Melodifestivalen.

J Scope, eller Folajin Oyedamola Jerry som han heter, är ursprungligen från Nigeria men flyttade till Ukraina när han var 16 år. Han var en av finalisterna i den ukrainska versionen av Melodifestivalen och skulle tävla med låten ”Love and hate”, en låt i gränslandet mellan hiphop, soul och r'n'b. Men kriget kom emellan.

När kriget bröt ut befann sig J Scope och hans familj i Polen och de återvände aldrig till Ukraina. Nu bor de i Västervik och han reser runt i Sverige för att uppträda, med det särskilda syftet att underhålla ukrainska flyktingar.

– Målet är att få folk att ha roligt. Jag är ju i samma situation som de, så det blir lite mer personligt. Det jag vill är att få dem att le, sa J Scope när han i somras uppträdde i Lidköping.

Hans sommarturné nådde då bland annat Arvika. Nu är det Åmåls tur. Här bor i dag runt 70 personer från Ukraina. Till konserten i Åmål ordnas också bussresa för ukrainare som bor i Karlstad.

Artikeltaggar

ÅmålFlyktingarKonserterMusikNigeriaUkraina

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.