Hoppa till huvudinnehållet

Åmålssimmarna toppade formen i Sum-Sim – nära att nå riksfinalen

Publicerad:
Cornelia Sörqvist och Elis Berntsson var ÅSS representanter i årets regionfinal i Sum-Sim. Båda presterade väl och var med i täten i flera grenar.
Cornelia Sörqvist och Elis Berntsson var ÅSS representanter i årets regionfinal i Sum-Sim. Båda presterade väl och var med i täten i flera grenar. Foto: Åmåls SS

Åmåls SS Cornelia Sörqvist och Elis Berntsson var båda med i täten när regionfinalerna i Sum-Sim avgjordes i Göteborg. Cornelia blev tvåa på 800 meter frisim och Elis Berntsson slutade fyra på 200 meter bröstsim, vilket räckte till en reservplats i riksfinalen.

Förra helgen genomfördes Svenska Ungdomsmästerskapens regionfinaler (Sum-Sim) runt om i landet. Åmåls SS två kvalificerade deltagare Cornelia Sörqvist och Elis Berntsson deltog i Västsvenska simförbundets regionfinal på Valhallabadet i Göteborg.

Att ta sig hela vägen till riksfinalen är tufft då endast de 16 främsta simmarna (och tre reserver) i varje klass och disciplin kvalificerar sig dit.

Missat tid i vattnet

Cornelia Sörqvist, som tävlade i klassen F15, hade inte de bästa förutsättningarna inför regionfinalen. I fem veckors tid har hon dragits med en skada vilket gjort att hon missat två tävlingar och mycket kvalitetstid i vattnet.

Trots det svarade hon för flera starka insatser i Göteborg. I disciplinerna 200 meter frisim, 100 meter ryggsim, 200 meter bröstsim och 100 meter frisim ordnade hon nya personbästa och på 100 meter fjärilsim, 100 meter bröstsim och 200 meter ryggsim låg hon väldigt nära tidigare personbästa.

Avancerade i loppet

Höjdpunkten var ändå 800 meter frisim, som hon bara tävlingssimmat en gång tidigare. Cornelia låg en bit bak i fältet inledningsvis men allt eftersom passerades konkurrenterna en efter en och väl i mål visade det sig räcka till en silvermedalj. Tiden skrevs till 10.05,3 vilket var nytt personbästa med hela 40 sekunder. Tiden räckte till en 23:e plats totalt i Sverige och hon var bara tio sekunder från en plats i riksfinalen.

Cornelia Sörqvist på pallen efter 800 meter frisim tillsammans med segraren Alva Rohman, Föreningen Uddevalla Sim och trean Freja Håkansson, Kungsbacka Simsällskap.
Cornelia Sörqvist på pallen efter 800 meter frisim tillsammans med segraren Alva Rohman, Föreningen Uddevalla Sim och trean Freja Håkansson, Kungsbacka Simsällskap. Foto: Åmåls SS

Elis Berntsson tävlade i klassen P13–14 år, vilket innebar att han tävlade mot ett år äldre motståndare. Han slog till med nytt personbästa – ofta med god marginal – i samtliga sina lopp: 200 meter bröstsim, 400 meter frisim, 100 meter bröstsim, 200 meter frisim, 200 meter medley, 100 meter frisim och 100 meter fjärilsim.

Är andra reserv

Främsta placeringen nådde Elis Berntsson på 200 meter bröstsim. Snabba 2.45,06 räckte till en fjärdeplats i regionen och plats 18 totalt i Sverige vilket innebär att han är andra reserv till riksfinalen – i konkurrens med ett år äldre simmare.

Riksfinalen avgörs i år i Helsingborg 16–18 december.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SimsällskapFrisimGöteborgHelsingborgSimningSimsport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.