Hoppa till huvudinnehållet

Väntans tider i Åmålspolitiken

Publicerad:
Väntar vi verkligen på advent? På sina håll i Bohuslän var det fortfarande sommar förra veckan.
Väntar vi verkligen på advent? På sina håll i Bohuslän var det fortfarande sommar förra veckan. Foto: Elinor Thuresson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Så här två månader efter valet har det fortfarande inte gjorts officiellt vilka som ska ta plats i kommunens politiska styren. På andra håll är det svårt att hitta majoritet – i Åmål har oppositionen det svårast.

På tisdag ska merparten av de politiska posterna i kommunen tillsättas. Men namnen har inte ens lagts fram i valberedningen ännu. Mötet som stått på paus i nästan två veckor återupptas på måndag.

Nu säger alla visserligen att allt ska bli klart i tid så då får vi väl tro att det blir så. Vad som är uppenbart är att det är tungt att förlora ett val och det pyser och bubblar rätt rejält i de socialdemokratiska leden.

Parallellt i Åmål pågår ett budgetarbete där tunga beslut måste fattas om inte alltför många veckor. Michael Karlsson (M) och Ove Kaye (SD) sågs också trivsamt samspråkande utanför stadshusentrén i veckan.

I grannkommunen Mellerud var det däremot dramatiskt när det blev strid i fullmäktige om själva definitionen av oppositionen. Mellerud kör en egen variant av Tidöavtalet, där Sverigedemokraterna i högsta grad är med men ändå inte – och då uppstod oenighet av det djupare och mer ursinniga slaget om vem som hade rätt till vilken post.

Advent är ju väntans tider – så även i politiken. Åmål blev juligt i ett slag när julgran och julbelysning sattes upp. Helt surrealistiskt. Nästa helg är det alltså dags för den stora julmarknaden på skyltsöndagen. Jag vet inte om jag nånsin har haft så lite adventsstämning. Som jag ser det har folk nyss slutat klippa gräsmattorna och i förra veckan rådde meteorologisk sommar i delar av Bohuslän.

Förra veckan räknade vi radhusen för att kontrollera att Tio i topp, Åtta i bott och Sex bredvid där i skärningen av Kungsgatan och Nya Örnäsgatan fått riktiga namn och så ser det ut att vara. En lärare som var med när det begav sig på Södra skolan för 25 år sedan berättade att alltihop var ett projekt tillsammans med Vägverket. Eleverna undersökte både officiella Åmålsnamn som Mörtebol, Skogsåsen, Stetterud och Herrängen och mindre officiella som Röda torget, Färgelanda, Tätt och väl, Pakistan, Guldkusten/Skuldkusten, Drop in och Ruhrområdet.

Många av de här folkmunsnamnen håller nog på att falla i glömska. Jag kan i alla fall inte pricka in alla på kartan.

Artikeltaggar

AdventÅmålÅmåls kommunBohuslänKrönikorMellerudMelleruds kommun (org)Michael KarlssonOve KayePolitiska system och ideologierRadhusSverigedemokraterna