Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen lägger 5,6 miljoner kronor på tillfällig utökning av korttidsboende

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Ett tillfälligt korttidsboende ska byggas på Bergängsvägen i Åmål.
Ett tillfälligt korttidsboende ska byggas på Bergängsvägen i Åmål.

Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden har beslutat att öppna ett tillfälligt korttidsboende på Bergängsvägen i Åmål. Satsningen beräknas kosta 5,6 miljoner kronor per år.

Många utskrivningsklara och färdigbehandlade patienter från Åmål får i dag ligga kvar på sjukhusens slutenvårdsavdelningar då det råder platsbrist på hemmaplan. Fenomenet är dessvärre inte nytt. Antalet patienter som hamnar i denna olyckliga situation har med tiden visat sig ligga på en konstant hög nivå, och både för individen och ett ekonomiskt perspektiv anses situationen vara ohållbar.

Plats för sju

För att motverka onödigt långa sjukhusvistelser har välfärds- och arbetsmarknadsnämnden beslutat att öppna ett tillfälligt korttids- och växelvårdsboende med plats för sju patienter på Bergängsvägen. Detta är en absolut nödvändighet, menar nämnden.

– Alternativet att Åmålsbor blir kvar på sjukhuset efter att de är färdigbehandlade, med sämre livskvalitet och till en kostnad av 9 300 kronor per dygn, är ej ekonomiskt försvarbar, lyder motiveringen.

Två anställda dygnet runt

Kostnaden för satsningen beräknas till 5,6 miljoner kronor på årsbasis. Två anställda åt gången kommer att tjänstgöra dygnet runt.

Lokalerna på Bergängsvägen används för närvarande av enheten stöd och funktion och består av fem lägenheter. Men denna verksamhet ska avvecklas och lokalerna tros vara tomma senast vid månadsskiftet november–december.

När den nya verksamheten flyttar in förs hyreskostnaden över på äldreomsorgen.

Artikeltaggar

LägenheterSjukhusVård och omsorgVälfärdVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenÅmålÄldreomsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.