Hoppa till huvudinnehållet

S, V och MP ifrågasätter SD:s band till Alliansen: ”Svårt att utkräva ansvar”

Publicerad:
Votering användes som markering mot Allianspartiernas och Sverigedemokraternas förhållande under tisdagens kommunfullmäktigemöte. Ida Tornestrand och Björn Skog arbetar vid fullmäktige som tjänstepersoner. Leif Aronsson (C) är kommunfullmäktiges ordförande och Madeleine Olsson (M), längst till höger, är kommunfullmäktiges andre vice ordförande. Sofia Karlsson (S) och Ove Kaye (SD) var dagens justerare. Foto: Andreas Dagström

Kan SD fortfarande räknas till oppositionen efter att ha fått en nämndordförandeplats?

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gjorde vad de kunde under tisdagens kommunfullmäktigemöte för att ta reda på vilka band som egentligen finns mellan Allianspartierna och Sverigedemokraterna.

Följden blev långdragna voteringar.

Dagordningen var den här gången osedvanligt lång, hela 47 punkter efter sent tillägg. Men att mötet drog ut på tiden handlade ändå mest om markering mot Alliansens tillträdande minoritetsstyre från den blivande oppositionens sida.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet misstänker att det finns outtalade avtal mellan Sverigedemokraterna och Allians för Åmål, det vill säga Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

”Demokratiskt problematiskt”

Saken togs bland annat upp inför valet av politikerna i Åmål och Säffles gemensamma teknik- och fritidsnämnd. Detta sedan valberedningen föreslagit Ove Kaye (SD) som ordförande.

– Vi ifrågasätter varför Allianspartierna inte nominerat en egen ordförande. Finns det ett samarbete mellan SD och Alliansen? frågade Jerry Saxin (S), och berömde Kaye för god förhandlingsförmåga.

Jerry Saxin (S) frågade varför inte Alliansen nominerat en egen ordförande till den mest investeringstunga nämnden.
Jerry Saxin (S) frågade varför inte Alliansen nominerat en egen ordförande till den mest investeringstunga nämnden. Foto: Andreas Dagström

Lotta Robertsson Harén (MP) fortsatte på samma linje:

– Det handlar inte om att ha rätt kompetens eller inte. Vi tycker bara att förfarandet blir demokratiskt problematiskt när man på det här sättet jonglerar med kommunens mest investeringstunga nämnd. Att ha ordförandeposten där och samtidigt hävda att man är en del av en kraftfull opposition går inte ihop. Det blir svårt att utkräva ansvar av SD. När är de egentligen vad?

Ottosson (C) tackade nej

Lars Ottosson (C) försvarade valberedningens förslag:

– Jag har blivit erbjuden ordförandeposten. Men med tanke på mitt engagemang på andra ställen, jag är fortfarande i arbete, så skulle det bli en sak för mycket. Ove Kaye har suttit i nämnden en mandatperiod och jag känner inga bekymmer med den nomineringen.

Ove Kaye själv menar att han i alla lägen är sverigedemokrat och avfärdar att partiet skulle vara en del av det tillträdande styret:

– Jag kommer att bedriva oppositionspolitik i teknik- och fritidsnämnden. Sedan är teknik och fritid, i mitt tycke, den minst politiska nämnden. Där finns inte så stora skillnader mellan blocken. Kanske i vad kommunen ska investera i först. Jag hade inte investerat i rutschkana och badhusrenovering först.

Deltog inte i beslutet

Niklas Karlsson (S) tycker för egen del att Sven Callenberg (C) gott hade kunnat nomineras till ordförande om nu inte Lars Ottosson (C) känner att han har tid. Själv kom han med i nämnden efter avhopp och blev kort därefter, efter ytterligare avhopp, ordförande:

– Det gick som det gick, men vi klarade oss igenom. Sven Callenberg har varit med förr och hade kunnat göra det bra. Det kan Ove Kaye också. Men är man verkligen i opposition om man är ett stödparti? sa Niklas Karlsson (S).

Mot bakgrund av ovanstående valde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att inte delta i beslutet när den teknik- och fritidsnämnden spikades.

Motkandidaten föll

För att söka klargöra hur banden mellan Alliansen och Sverigedemokraterna ser ut presenterade Socialdemokraterna sitt nya toppnamn Maria Bertilsson Sandin som motkandidat till Ove Kaye vid valet av ersättare i Fyrbodals kommunalförbunds direktion samt i Svinesundskommitténs styrelse. Det är platser som brukar gå till oppositionsföreträdare.

Vid båda tillfällena begärdes votering och eftersom det handlade om personval skulle samtliga ledamöter avlägga sin röst i urna framme på scenen. Processen tog sin tid men utfallet blev som väntat att Ove Kaye fick uppdragen, med röstsiffrorna 21–14 respektive 22–13.

Vid personvoteringar ska enligt reglerna fullmäktigeledamöterna genomföra en sluten omröstning genom att gå fram och rösta i en speciell urna.
Vid personvoteringar ska enligt reglerna fullmäktigeledamöterna genomföra en sluten omröstning genom att gå fram och rösta i en speciell urna. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

AlliansenÅmålLars OttossonMiljöpartietNämnderNiklas KarlssonOve KayePolitikPolitiska system och ideologierSäffleSocialdemokraternaSven CallenbergSverigedemokraternaValberedningVänsterpartiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.