Hoppa till huvudinnehållet

Skyltsöndag och julmarknad väntar: ”Det blir extra, extra allt”

Publicerad:
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Redan under skyltsöndagen ifjol arrangerade Åmål Handel en julmarknad med ”extra allt”. I år bjuder julmarknaden på mer än dubbelt så många knallar och Åmål Handels ordförande Sara Träff hoppas på ”extra, extra allt” i år.
Redan under skyltsöndagen ifjol arrangerade Åmål Handel en julmarknad med ”extra allt”. I år bjuder julmarknaden på mer än dubbelt så många knallar och Åmål Handels ordförande Sara Träff hoppas på ”extra, extra allt” i år. Foto: Andreas Dagström

På söndag är det skyltsöndag med en extra stor julmarknad i Åmåls centrum. Då ska julkänslan börja infinna sig för Åmålsborna när 150 knallar intar torget, Gamla kyrkan och några av de närliggande gatorna från lunchtid fram till tidig kväll, samtidigt som butikerna håller extraöppet.

På söndag är det dags för skyltsöndag med en större julmarknad än någonsin tidigare, arrangerad av Åmål Handel. Omkring 150 knallar kommer till Åmål. Bland dem märks Maja-Lisas julkulor, som brukar finnas på Lisebergs julmarknad, Korv-Johan med sin Skånesill och rökta delikatesser.

Det är ett blandat utbud. Foodtrucken Wokiwok med asiatisk mat kommer även att erbjuda innedrycken bubate, eller bubble tea, en speciell tedryck med gelekulor. Holländer Ost kommer att erbjuda hårdostdelikatesser och Breutigams är kända för sin marsipan.

– Det var många som tyckte att fjolårets julmarknad hade lite av en wow-känsla över sig, men i år är den mer än dubbelt så stor. Redan ifjol slog flera butiker försäljningsrekord vilket är väldigt glädjande, säger Ywonne Johansson som jobbar på Mickans Grill och har varit involverad i många av kontakterna med olika knallar.

Bästa försäljningsdagen

Många vill slippa julstressen och få färdigt sina julklappsinköp i god tid innan julhelgen och då ligger första advent rätt i tiden. För butikerna är skyltsöndagen rena julafton och för många av dem den bästa försäljningsdagen på hela året.

– Black friday, som är nu på fredag, brukar vara en väldigt bra dag för oss precis som dagen före julafton. Skyltsöndagen är en av de bästa dagarna på hela året och vi hade extra mycket på skyltsöndagen ifjol då det var bra snurr hela dagen, så det är en viktig dag för oss som handlare, säger Andreas Svanström, en av delägarna i Elon Ljud & Bild.

Tomten kommer

Åmål Handels ordförande Sara Träff, som driver Salong Made By, ser också fram emot skyltsöndagen med julmarknad med stor spänning. Förutom alla knallar och kvällsöppna butiker erbjuds det för barnen allt från ponnyridning vid Gamla kyrkan till klassiska chokladhjul på torget. Dessutom kommer tomten att besöka torget redan på första advent.

Julgruppen som fixar det – rekordstor julmarknad växer ytterligare

– Vi hoppas såklart att det ska komma ännu fler besökare nu när vi har ett bredare utbud i år. Det var ju julmarknad med ”extra allt” redan ifjol, så i år ska det bli en julmarknad med ”extra, extra allt”, säger Sara Träff.

Hur har förberedelserna gått?

– Läget är under kontroll. Vi har förberett så långt vi kan, men sedan är det ju mycket vi inte kan göra förrän på söndag såsom att pynta stan, bära fram bord och resa tält.

Sara Träff är ordförande i Åmål Handel.
Sara Träff är ordförande i Åmål Handel. Foto: Roger Pettersson
Folkfest under Åmåls julmarknad: ”Fortsätt på den här vägen”Åmåls julmarknad växer så det knakar – över 100 intresserade knallar

Artikeltaggar

AdventButikerElonHandelJulJulmarknaderLisebergSara TräffÅmålÅmål handel

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.