Hoppa till huvudinnehållet

Bryssel nästa för tolv nyfikna Åmålselever: ”Jag är nog lite otippad här”

Publicerad:
Elever från Karlbergsgymnasiet och Kristinebergskolan är på väg till Bryssel. Sittande från vänster: Linus Bönfors, Emma Andersson, Artur Naumov, Svea Nilsson, Retag Al-Nader, Hanna Skogh. Stående från vänster: Cassandra Olsson, Elvira Olsson, Elin Forsberg, Gerda Sandvall. Saknades vid fototillfället gjorde Noa Forsberg och Ingrid Espedalen.
Elever från Karlbergsgymnasiet och Kristinebergskolan är på väg till Bryssel. Sittande från vänster: Linus Bönfors, Emma Andersson, Artur Naumov, Svea Nilsson, Retag Al-Nader, Hanna Skogh. Stående från vänster: Cassandra Olsson, Elvira Olsson, Elin Forsberg, Gerda Sandvall. Saknades vid fototillfället gjorde Noa Forsberg och Ingrid Espedalen. Foto: Andreas Dagström

Sex elever från Kristinebergskolan och lika många från Karlbergsgymnasiet åker nästa vecka till Bryssel. Med sig har de lite olika förväntningar på resan. Några lockas av allmän nyfikenhet på EU, medan andra är mer specialinriktade i sitt intresse.

– Jag är nog lite otippad här, eftersom jag går teknik, sa Gerda Sandvall när de utvalda eleverna från Karlbergsgymnasiet och Kristinebergskolan sammanstrålade på torsdagen.

Syftet med mötet var att gå igenom praktiska detaljer inför resan.

Väl på plats kommer programmet att präglas av EU-samarbetet. Bland annat väntar besök i Europaparlamentet och träff med Åmålsbördige Anton Andersson, som har en samordnartjänst under en av EU-ambassadörerna.

Personliga intressen

Men det kommer också att finnas möjlighet för Åmålseleverna att söka stilla sina egna personliga funderingar.

– Just nu befinner vi oss i en tid med ständiga cyberattacker och där AI utvecklas snabbt, säger Gerda Sandvall. Min utgångspunkt är att ta reda på hur EU arbetar för att ta fram nya lagar anpassade till den tid vi lever i och hur de kan tillämpas etiskt. Jag vill bli programmerare efter studierna och även om jag inte kommer vara med och stifta lagar själv så intresserar de här frågorna mig.

Elevgrupperna sammanstrålade på torsdagen.
Elevgrupperna sammanstrålade på torsdagen. Foto: Andreas Dagström

”Roligt och intressant”

Alla elever som var intresserade av att följa med till Bryssel fick skriva personliga brev med motiveringar. Sammanlagt lämnades det in 47 brev på Karlbergsgymnasiet och sex på Kristinebergskolan. Säkerligen skulle den senare brevhögen varit tjockare, om det inte från början var sagt att bara två elever skulle få resa. Att gruppen utökades berodde på att arrangörerna i ett sent skede fick loss mer pengar.

– Jag är väldigt intresserad av allt som har med EU att göra. När jag pluggar vidare vill jag praktisera där, säger Karlbergseleven Elin Forsberg.

Skolkamraten Retag Al-Nader blev sugen och sökte efter att ha läst om resan på en lapp:

– Det lät roligt och intressant. Ska bli kul att komma iväg, säger hon.

En sällsynt möjlighet

Cassandra Olsson, även hon Karlbergselev, blev mer nyfiken på EU i samband med höstens val som var hennes första:

– Detta är en chans man inte får så ofta, säger hon.

Eleverna landar i Belgien på måndag och stannar till och med onsdag.

Resan finansieras av Europaparlamentet, Åmåls kommun och Europa Direkt.

– Jag är intresserad av politiken men också om historien bakom EU. Vi fick lära oss om samarbetet på skolan i Ukraina, säger Artur Naumov, numera elev på Kristinebergskolan.

Artikeltaggar

Åmåls kommunBrysselEUEuropaparlamentetKarlbergsgymnasietKristinebergskolanSamhälleSkola och utbildningStudier

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.