Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Ska Kaye arbeta för att avsätta sig själv?

Publicerad:
Teknik- och fritidsnämnden är kommunens mest investeringstunga nämnd, påpekar Miljöpartiets företrädare.
Teknik- och fritidsnämnden är kommunens mest investeringstunga nämnd, påpekar Miljöpartiets företrädare. Foto: Karin Olsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Så har då valen gjorts till nämnder och styrelser av de ledamöter som folket valt att företräda dem i kommunfullmäktige. Nämnder och styrelser ansvarar sen för den löpande verksamheten och genomför de beslut som fattats genom majoritetsbeslut i fullmäktige.

I syfte att hålla demokratin vital och välfungerande behöver partier och deras förtroendevalda ha förutsättningar för det politiska arbetet, till exempel är det praxis att erbjuda transparens och representation i alla beslutsinstanser genom att oppositionen säkerställs insyn. Dessutom säkerställs förutsättningarna genom ekonomisk ersättning i form av till exempel arvode. I samma demokratiska syfte finns sedan länge ett särskilt arvode avsatt till oppositionens partier, för att oppositionen ska kunna granska och vid behov kritisera de styrande partierna och föreslå politiska alternativ.

Här väljer nu det nya styret i Åmål att frångå praxis genom att utestänga den största oppositionsgruppen Socialdemokraterna från till exempel kommunalförbundet Fyrbodal. Sverigedemokraternas Ove Kaye valdes dessutom av den borgerliga alliansen och SD att inta posten som ordförande i kommunens mest investeringstunga nämnd teknik- och fritidsnämnden. Härifrån ska Kaye enligt egen utsago bedriva oppositionsarbete, samtidigt som Kaye och den borgerliga alliansens företrädare, blivande kommunalråd, medger att SD är ett stödparti till minoritetsstyret.

Att ett parti påstår sig vara i opposition och samtidigt samarbetar med det politiska styret (på eller under bordet) minskar legitimiteten påtagligt och är därför högst problematiskt demokratiskt.

Oppositionspartier strävar efter maktväxling, men ingen regel utan undantag. I Åmål strävar nu den del av oppositionen som utgörs av SD efter att styret ska behålla makten. Eller tänker Ove Kaye arbeta för att avsätta sig själv? För att citera statsvetaren Tommy Möller så har vi nog en hel del politiskt luftgitarrsspelande framför oss framöver.

Lotta Robertsson Harén

Mikael Nilsson

Nina Nilsson

Cajsa Branchetti Hallberg

Miljöpartiet Åmål

Artikeltaggar

ÅmålKommunfullmäktigeLotta Robertsson HarénMikael NilssonNämnderNina NilssonOve KayePolitikPolitiska system och ideologierSverigedemokraterna