Hoppa till huvudinnehållet

”Fel stänga gränsen under pandemin” – så ska gränsen hållas öppen även i kris

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Svensk-norska gränsen på Svinesundsbron.
Svensk-norska gränsen på Svinesundsbron. Foto: Tor Erik Schrøder

Gränsen mellan Sverige och Norge ska hållas öppen under framtida pandemier och kriser. Det vill Svinesundskommittén med sina 14 medlemskommuner, Västra Götalandsregionen och Viken fylkeskommune i Norge.

De har nu beviljats lite drygt 550 000 euro (cirka 5,5 miljoner svenska kronor) i EU-pengar för att arbeta med detta i ett nytt projekt.

– Svinesundskommittén kommer nu att, tillsammans med övriga gränskommittéer, ägna oss åt lobbyarbete och ta fram de fakta som behövs för att beslutsfattare i Norge och Sverige ska förstå hur viktigt det är med en öppen gräns, säger Cecilia Karlsson, vd för Svinesundskommittén.

Hon fortsätter.

– Det är viktigt för våra samhällen att vi kämpar för att ha ett bra näringsliv, och då är gränsfriheten viktig, både för arbetsmarknaden och för att företagen ska kunna handla med varandra. Det är också viktigt att göra området attraktivt och möjligt att kunna flytta till, säger Cecilia Karlsson.

Cecilia Karlsson, vd för Svinesundskommittén, anser att gränsen ska vara öppen även under pandemier och kriser.
Cecilia Karlsson, vd för Svinesundskommittén, anser att gränsen ska vara öppen även under pandemier och kriser. Foto: Pressbild

Segregation

Nyligen talade Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad om erfarenheter under pandemiåren inför Svinesundskommitténs styrelse.

Enligt Bråstad uppstod problem länder emellan under pandemin. Även mellan Norge och Sverige, vilket förvånade många. Den goda relationen som broderfolk och en riksgräns som hade uppfattats som osynlig, byttes mot hårda ord och segregation.

– Det var en chock. Jag blev ledsen och är fortfarande illa berörd av hur det var. Hur man bemötte varandra och alla skriverier. Det var hemskt, minns Bitte Bråstad.

Krishantering

För att undvika att något liknande ska ske nästa gång det uppstår en pandemi eller annan kris tycker nu Svinesundskommittén att det är viktigt att lägga ett extra fokus på krishantering. Under hösten har man fått möjlighet till det genom det nya projektet Integrerad Gränsregion.

− Vi är jätteglada att Interreg Sverige-Norge är med och finansierar det här projektet tillsammans med Svinesundskommittén så att vi kan förebygga en bättre krishantering där gränsen kan hållas öppen, säger Cecilia Karlsson.

Covid-test vid en gränskontroll mellan Norge och Sverige.
Covid-test vid en gränskontroll mellan Norge och Sverige. Foto: Ole Martin Wold

Hon berättar att det förekom stora problem i gränsregionen under pandemin och delar Bitte Bråstads bild.

– Familjer splittrades, många kunde inte åka till sina jobb och det tog lång tid innan man kunde få någon ersättning för detta. Man fick underställa sig tester och det förekom mobbning på vissa arbetsplatser.

Hur ska detta kunna undvikas i framtida pandemier och kriser?

– Hela syftet i det vi nu gör är att få till en bättre gemensam krishantering. Vi kommer att jobba för att det fattas nationella beslut med tydliga beslut för att garantera gränsfriheten. Bitte Bråstad berättade för oss i kommittén att studier kommer att visa att gränsstängningarna inte hade någon effekt för att minska smittan, utan den spreds i alla fall, säger Cecilia Karlsson.

Det var många som tvingades underställa sig covid-tester under pandemin för att kunna pendla till och från sina arbetsplatser över gränsen.
Det var många som tvingades underställa sig covid-tester under pandemin för att kunna pendla till och från sina arbetsplatser över gränsen. Foto: Johan Nilsson/TT

Fanns det inget positivt i detta att man var försiktig och valde att stänga gränsen under pandemin?

– Det är absolut bra med en försiktighetsprincip till en början, men man får inte låta rädslorna springa iväg och låta det här vara något som river upp sår hos människor som inte ens hade möjlighet att säga farväl till en döende mormor. Det fanns många negativa effekter av de stängda gränserna. Det ledde bland annat till ökad ohälsa.

– Folkhälsomyndigheten har också kunnat konstatera att det var fel att stänga ner skolorna. Det gav ingen effekt för att minska smittan, säger Cecilia Karlsson.

Svinesundskommittén

Svinesundskommittén är ett politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner, Viken fylkeskommune och Västra Götalandsregionen. Syftet är att skapa nya möjligheter för affärer, jobb och utveckling i regionen.

I Svinesundskommittén ingår följande svenska medlemmar: Bengtsfors kommun, Dals-Eds kommun, Melleruds kommun, Strömstads kommun, Tanums kommun, Trollhättans Stad, Västra Götalandsregionen och Åmåls kommun. Samt följande norska medlemmar: Aremark kommune, Fredrikstad kommune, Halden kommune, Hvaler kommune, Rakkestad kommune, Råde kommune, Sarpsborg kommune och Viken fylkeskommune.

Källa: Svinesundskommittén

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBeslutCoronavirusetCoronavirusetDals-Eds kommunFolkhälsomyndighetenGränskontrollerMelleruds kommunNorgePandemiStrömstads kommunVård och omsorgVästra GötalandsregionenÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.