Hoppa till huvudinnehållet

Holidays bjuder upp till dans för en extra varierad publik

Publicerad:
Anders Hansson och Lena Hesselroth på Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar Träffendansen tillsammans med Göran Johansson på Paracraft, där Åmålsbandet Holidays spelar inför en speciell publik på Vikenborg.
Anders Hansson och Lena Hesselroth på Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar Träffendansen tillsammans med Göran Johansson på Paracraft, där Åmålsbandet Holidays spelar inför en speciell publik på Vikenborg. Foto: Roger Pettersson

De klassiska Fub-danserna gör comeback under ny flagg. Åmålsbandet Holidays spelar på torsdag på Vikenborg dit Studieförbundet Vuxenskolan och Paracraft bjudit danssugna med intellektuella funktionsvariationer.

– Dansband är poppis i den här målgruppen, säger Lena Hesselroth på Studieförbundet Vuxenskolan.

Idén om en danskväll kommer från Studieförbundet Vuxenskolan i Kungälv där det anordnats flera danstillställningar som lockat besökare från hela närområdet. Den här veckan spelar exempelvis populära bandet Black Jack för personer med intellektuella funktionsvariationer i Kungälv.

Med personal medräknad har det kommit uppemot 300 gäster på danserna i Kungälv och nu hoppas Studieförbundet Vuxenskolan och Paracraft på god uppslutning i Åmål när ett liknande evenemang arrangeras här: Träffendansen.

– Vi har bjudit in personer med intellektuell funktionsnedsättning från hela Dalsland samt från Säffle, Grums och Kil. Tanken är att det ska bli en träffpunkt, säger Anders Hansson på Studieförbundet Vuxenskolan.

Fler aktiviteter

Göran Johansson har under flera decennier engagerat sig i handikappidrott, men under juli månad för några år sedan när den idrottsliga verksamheten hade sommaruppehåll väcktes idén om att aktivera funktionshindrade med något annat än idrott.

– Det var så Paracraft i Åmål startades. Vi började kombinera idrott med annan sysselsättning och den sommaren tog vi med funktionshindrade som fick vara med och praktisera hantverk på Not Quite. Nu testar vi med en danskväll, säger Göran Johansson.

Lena Hesselroth berättar att intresset för danskvällen med Holidays har varit stort på LSS-boendena i Åmål. De har även fått god respons från övriga Dalslandskommuner och de inbjudna kommunerna i södra Värmland.

– Det krävs lite mer planering med personal och att ordna med resor för att ta sig iväg till en sådan här tillställning. Men förhoppningen är det ska bli god uppslutning, säger Lena Hesselroth.

Studieförbundet Vuxenskolan, här representerat av Anders Hansson, och Göran Johansson på Paracraft ligger bakom arrangemanget Träffendansen. Det har skickats ut inbjudan till Dalslandskommunerna och några kommuner i södra Värmland.
Studieförbundet Vuxenskolan, här representerat av Anders Hansson, och Göran Johansson på Paracraft ligger bakom arrangemanget Träffendansen. Det har skickats ut inbjudan till Dalslandskommunerna och några kommuner i södra Värmland. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålAnders HanssonBlack JackDansbandFunktionsnedsättningHolidaysIdrottKonserterKungälvMusikNot QuiteStudieförbundet VuxenskolanVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.