Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk trasmattekonst och fantasidjur på konsthallens julsalong

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Lotta Fagrells keramiska alster har ofta en humoristisk knorr.  I hennes samling ”okända djur” ingår bland andra de här tässlorna.
Lotta Fagrells keramiska alster har ofta en humoristisk knorr. I hennes samling ”okända djur” ingår bland andra de här tässlorna. Foto: Fredrik Tacacho

Under torsdagen var det hängning i konsthallen av årets julsalong. Åmåls konstförening Konstbild 82 har bjudit in sex konstnärer med bra spridning, sett till konstnärernas hemvist, konstform och uttryck.

– Det är bra bredd, de kommer från olika håll. Vi har bjudit in både på hörsägen och via egna vägar, säger ordförande Britt Svarfvar.

Karlstadskonstnären Erika Broman står för broderiet på utställningen. Bildbroderierna, som är sydda med olika stygn, har ett naturnära uttryck och färgerna i verken kommer ofta från naturligt håll, från te och chili till exempel.

– Min bakgrund är bildterapi så det blir lite berättande i mina bilder, säger hon.

Erika Broman visar bland annat verket ”Justice” där en tjej omgiven av små fjärilar ser ut att skrika ut sin frustration. Inspirationen fick hon när hon läste om suffragetternas kamp för kvinnors rättigheter och de plakat som de bar vid sina protester, berättar hon. En rolig detalj är hårtofsarna som kommer från Erikas egen dotter.

– Kvinnokampen fortsätter även i dag, säger Erika Broman.

Erika Broman har med sig flera bildbroderier till utställningen. Här framför ett broderat självporträtt.
Erika Broman har med sig flera bildbroderier till utställningen. Här framför ett broderat självporträtt. Foto: Fredrik Tacacho

Även trasmattor målade med vanlig målarfärg kan resultera i något vackert. Det är den rutinerade Forshagakonstnären John Lundqvists tre verk ett bevis på. Allt började med att han en dag spillde ut en kaffekopp på en av sina mattor där hemma. När han försökte skölja bort kaffet med vatten bildade kaffet skiftningar, vilket fick hans konstnärssjäl att vakna till liv. Han började experimentera och testade att måla mattor med vanlig målarfärg.

– Det blir lite pixligt när man målar på mattor, det är det som gör effekten, säger han.

Återbrukar skrot

En annan av utställarna, smideskonstnären Pertti Nyqvist från Borgvik, jobbar mycket med återbruk, och använder skrot som armeringsjärn i sitt konstsmide.

– Jag tycker om hur det kalla hårda kan formas till något mjukt, säger han.

Han backar inte för de tunga ämnena. ”Nato” och ”Stop covid” är två av verken som har fått följa med till julsalongen.

– Det är lite kontroversiella alster. Jag vill att de ska väcka debatt.

Pertti Nyqvist vid sitt verk ”Uphone”. ”Det är spännande att få vara med här”, säger konstsmeden från Borgvik.
Pertti Nyqvist vid sitt verk ”Uphone”. ”Det är spännande att få vara med här”, säger konstsmeden från Borgvik. Foto: Fredrik Tacacho

Bland utställarna ingår även konstföreningens senaste elevstipendiat från Karlbergsgymnasiet, Sigrid Jansson. Två av hennes verk är skapade digitalt i programmet Procreator medan en tavla är målad i vattnig akrylfärg.

– Jag vill att folk ska titta på dem och känna något eget. Jag vill inte säga vad folk ska se, säger Sigrid Jansson.

Även keramikern Lotta Fagrell från Grebbestad och Erling Tällberg från Bengtsfors, som ställer ut träskålar och näverslöjd, ingår i konstnärssextetten.

Utställningen öppnar med vernissage på lördag och håller även öppet på söndag, i samband med julmarknaden i Åmål. Utställningen pågår till den 17 december.

Ett av stipendiaten Sigrid Janssons tre verk på utställningen. ”Jag gör det jag tycker är kul”, säger hon.
Ett av stipendiaten Sigrid Janssons tre verk på utställningen. ”Jag gör det jag tycker är kul”, säger hon. Foto: Fredrik Tacacho
Lotta Fagrells ”Goa gubbar” finns att beskåda på övervåningen i konsthallen.
Lotta Fagrells ”Goa gubbar” finns att beskåda på övervåningen i konsthallen. Foto: Fredrik Tacacho
På håll är det svårt att tro att John Lundqvist verk är målade på trasmattor.
På håll är det svårt att tro att John Lundqvist verk är målade på trasmattor. Foto: Fredrik Tacacho
Erika Bromans verk ”Justice”.
Erika Bromans verk ”Justice”. Foto: Fredrik Tacacho
Vrilslöjdaren Erling Tällberg ställer ut träskålar och den här näverlampan.
Vrilslöjdaren Erling Tällberg ställer ut träskålar och den här näverlampan. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

GrebbestadHantverkJulKonstUtställningarVernissagerÅmåls konstförening Konstbild 82Åmåls Konsthall

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.