Hoppa till huvudinnehållet

Ingrid Einevik har avlidit

Publicerad:
I 30 år arbetade Ingrid Einevik som lågstadielärare och speciallärare i Säffles skolor. Sedan följde en period där stadshuset blev hennes arbetsplats.
I 30 år arbetade Ingrid Einevik som lågstadielärare och speciallärare i Säffles skolor. Sedan följde en period där stadshuset blev hennes arbetsplats. Foto: S-E Dahlström

Ingrid Einevik blev den första kvinnan på riktigt tunga politiska poster i Säffle. Hon var en tid ordförande i kommunfullmäktige och senare var hon kommunalråd i nio år. Innan hon blev politiker var hon lärare i 30 år. Nu har hon avlidit i en ålder av 96 år.

Sina rötter hade hon på en bondgård i Ölme. Där växte hon upp i en syskonskara med tio barn. Att hon med tiden blev bofast i Säffle berodde ytterst på att hon, efter att 1945-1947 ha utbildat sig till lärare vid småskoleseminariet i Strängnäs, fick sin första tjänst på Värmlandsnäs, närmare bestämt i Godås skola i Eskilsäter. Det blev bara ett år där, men Eskilsäter skulle komma att betyda mycket för henne under det fortsatta livet. Till det bidrog också att hon bildade familj med Edmund Einevik, som också hade stark koppling till Värmlandsnäs. Ett tidigare skolhus i Eskilsäter blev familjens sommarbostad.

Det kan också tilläggas att de under en period drev Eskilsäters Torvströfabrik. Torv från torvmossen i Eskilsäters pressades till balar, som sedan användes som jordförbättringsmedel eller som strö i djurstallar runt om i Värmland.

Innan Ingrid Einevik 1983 blev kommunalråd var hon ordförande i kommunfullmäktige. På bilden med presidiet ses från vänster Ulla Moberg (m), Ove Frimodig (s), ordföranden Ingrid Einevik (c) och kanslichef Håkan Malmqvist.
Innan Ingrid Einevik 1983 blev kommunalråd var hon ordförande i kommunfullmäktige. På bilden med presidiet ses från vänster Ulla Moberg (m), Ove Frimodig (s), ordföranden Ingrid Einevik (c) och kanslichef Håkan Malmqvist.

Som lågstadielärare och senare speciallärare arbetade Ingrid Einevik i tre decennier i Säffle, dels på Västra skolan, dels på Östra skolan, som senare döptes om till Trätäljaskolan och Tingvallaskolan. Med tiden hade hon varit verksam på de flesta skolor i Säffle.

Det politiska engagemanget var inte planerat. Om detta berättade hon när jag för några år sedan intervjuade henne inför 90-årsdagen. Det var mer en slump som öppnade dörren till politiken. Intresset fanns. Hennes pappa hade varit politiskt aktiv så i hemmet pratades det ofta politik.

- Och min farfarsfar Lars Andersson var en gång till och med riksdagsman mellan 1879 och 1887, berättade hon.

En riksdagskarriär var inget som hon siktade på. Visst fanns hennes namn på riksdagslistor, men då så långt ner att det aldrig var aktuellt att bli invald. Med små barn i hemmet fanns inte tid till politiska uppdrag. När barnen växt upp blev det annorlunda. Hon tackade ja till att stå med på en valsedel i kommunvalet 1970, men på blygsam plats. Centern gjorde ett bra val och fick utökat antal mandat i fullmäktige. Hon blev invald och sedan kom uppdragen att öka i tyngd. Hon kom snart också att bli landstingspolitiker och var bland annat ledamot i förvaltningsutskottet och omsorgsnämnden.

Efter nio år som kommunalråd valde Ingrid Einevik att 1991 lämna politiken för att bli pensionär.
Efter nio år som kommunalråd valde Ingrid Einevik att 1991 lämna politiken för att bli pensionär.

Ingrid Einevik kände det extra stimulerande när hon som kvinna fick förtroendet att väljas till viktiga poster. Hon blev första kvinnan som valdes till ordförande i kommunfullmäktige i Säffle. Hon blev också Säffles första och hittills enda kvinnliga kommunalråd. Hon efterträdde 1983 Allan Gustafsson, som då blev riksdagsman.

Som kommunalråd fick hon vara med om nio år som på många sätt var dramatiska för Säffle. Just 1983 firade Billerud sitt 100-årsjubileum och finansmannen Anders Wall hade gjort sitt intåg i Billerud. Löftet om långsiktigt engagemang visade sig bli något helt annat, som också innebar slutet för Säffle som huvudort för storkoncernen. Det spred ringar på vattnet och påverkade naturligtvis också hennes arbete som kommunalråd. Det var år som innebar stora utmaningar för Säffle kommun.

Hennes sista år i politiken blev 1991. Hon skulle bli pensionär och hade mentalt förberett sig på att lämna kommunalrådsposten i samband med det. Åren som politiker hade gett henne ett stort socialt kontaktnät och hon medgav att det blev en stor omställning att börja leva pensionärsliv, men det var inget beslut som hon ångrade. Det var ett medvetet val och hon lämnade över ordförandeklubban till Halvar Pettersson.

Ingrid Einevik sörjes närmast av barnen Lars-Erik, Anders och Karin med familjer.

Ingrid Einevik var första kvinna på uppdrag som kommunfullmäktigeordförande och kommunalråd i Säffle. Nu har hon avlidit 96 år gammal.
Ingrid Einevik var första kvinna på uppdrag som kommunfullmäktigeordförande och kommunalråd i Säffle. Nu har hon avlidit 96 år gammal. Foto: S-E Dahlström

Artikeltaggar

Allan GustafssonAnders WallDödsfallEskilsäterFamiljSäffleSäffle kommunVärmlandsnäs

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.