Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsindustrins självvalda doldis siktar på att förlänga sin framgångssaga

Publicerad:
Vd Tomas Strömvall och grundare Sven Pettersson tittar förbi hos montören Tony Albinsson.
Vd Tomas Strömvall och grundare Sven Pettersson tittar förbi hos montören Tony Albinsson. Foto: Andreas Dagström

Ett halvt sekel av nästan konstant positiv utveckling. Åmålsföretaget Transformator-Teknik har varit och är lyckosamt i sin självpåtagna doldisroll. Men som en slutpunkt på 50-årsjubileet gläntar det nu för ovanlighetens skull på dörren till verksamheten. Historien pekar ut riktningen framåt.

– Vi jobbar långsiktigt med våra kunder som är några av de största i världen, säger vd Thomas Strömvall.

I somras var det stort jubileumsfirande med lustresa längs Dalslands kanal och gemensam festmiddag på kvällen.

– Vi hade fantastisk tur med vädret. Hela dagen var det sol och när vi klev över tröskeln till restaurangen, nästan i samma stund, då kom ösregnet, säger Thomas Strömvall, vd och teknikchef på Transformator-Teknik.

Fem decennier är förhållandevis lång tid, en ålder värd att hurra över. Men i vanlig ordning värnar Åmålsindustrin om sin integritet och firar utan att göra speciellt mycket väsen av sig.

Vd Tomas Strömvall och grundare Sven Pettersson har många intressanta minnen att dela med sig av.
Vd Tomas Strömvall och grundare Sven Pettersson har många intressanta minnen att dela med sig av. Foto: Andreas Dagström

Ville ha något riktigt

Det är inte så att intresse utifrån saknats, tvärtom. Reportageförfrågningarna har varit många genom åren.

– Vi tyckte att vi skulle ha någonting riktigt att komma med först. Ofta blåses saker lätt upp, förklarar Sven Pettersson, som var med och grundade Transformator-Teknik för 50 år sedan:

– Vi var fyra ingenjörer, alla anställda på Sem. Vi hade jobbat med transformatorer, men satsningen ville sig inte riktigt och gick i graven. Det var en turbulent period, så vi fyra valde att sluta och satsa på eget i stället.

Bolaget startade helt från noll, utan vare sig kunder eller produktionsutrustning. Fast grundarna - Sven Pettersson, Bertil Novén, Bertil Östlund och Edgar Österman - trodde på sin idé och det dröjde inte speciellt länge förrän verksamheten växte ur sina första lokaler, en pittoresk liten faluröd stuga strax söder om stan.

Vuxit kontinuerligt

Flytten gick in mot centrum, till Rålins gamla orgel- och pianofabrik.

– Vi började på bottenvåningen, fick sedan en våning till och till slut även den tredje. Då sköt bolaget verkligen fart, minns Sven Pettersson.

När även Rålins blev för trångt lät kommunen bygga nya, dubbelt så stora, lokaler åt Transformator-Teknik på Nygård. Lokaler som i dag hyrs av Peab och Pokalhuset.

– Mina tre kompanjoner var betydligt äldre. När de gick i pension 1984 bestämde de sig för att sälja bolaget. Själv blev jag kvar som vd till 2001, säger Sven Pettersson.

Köpare var Sem och sedermera Opcon, när Sem-bolagen delades i divisioner.

Totalt jobbar 25 personer hos Transformator-Teknik i Åmål.
Totalt jobbar 25 personer hos Transformator-Teknik i Åmål. Foto: Andreas Dagström

Har utvecklingen hela tiden pekat uppåt?

– Vi har inte haft någon kris. Någon lågkonjunktur kände vi av, som under Kuwaitkriget 1990–1991, men även då kom vi ut ganska helskinnade. Jag gläds väldigt åt att företaget går så bra i dag. Jag har anställt många av dem som fortfarande jobbar här.

Transformator-Tekniks nuvarande vd Thomas Strömvall är inte heller sen att rikta en stor skopa tacksamhet mot sin föregångare:

– Och vi är glada att du vågade satsa på oss ungdomar.

Från Ozzy till påven

Strömvall är i grunden ingenjör, utbildad i Karlstad, och blev efter studierna anställd av Sven Pettersson.

– Det har varit tuffa år emellanåt också. Inte minst 2001, när vi blev uppköpta av Dantrafo var det svårt. Köparen hade speciella idéer om vad vi skulle göra, men i slutändan blev resultatet lyckat. Koncernens nuvarande ägare är extremt teknikintresserad. Det är roligt att ha en sådan ägare, säger Thomas Strömvall, som gått hela vägen från verkstadsmontör till vd-stolen.

Denna produkt, som används inom pappersindustrin för att mäta viskositet, tillverkade företaget redan under Sven Petterssons tid.
Denna produkt, som används inom pappersindustrin för att mäta viskositet, tillverkade företaget redan under Sven Petterssons tid. Foto: Andreas Dagström

Transformator-Tekniks produkter går att applicera på i stort sett alla branscher, överallt där elektricitet används. Kunderna verkar inom det militära, järnvägen, automotive och allt där emellan. Exempelvis levereras transformatorer till Lab Gruppen, välkända för alla som sysslar med musik.

– De gör högkvalitativa förstärkare som används av alla från Ozzy Osbourne till påven, säger Thomas Strömvall.

Kontakter i öst

Under 1990-talet började Transformator-Teknik känna av allt starkare konkurrens från öststaterna. Åmålsföretaget fick svårt att hävda sig där tillverkningsprocessen inte gick att automatiseras.

– På en mässa träffade jag en dam från Estland. Hon kunde inte speciellt mycket engelska, men gjorde sig förstådd ändå. Det blev början på ett samarbete, säger Sven Pettersson.

Företaget hade före murens fall varit en stor tillverkare åt sovjetiska armén.

– Jag besökte dem 1993 eller 1994 första gången. Det var som att komma till en annan värld. En stor, stor tegelbyggnad med 3 000 anställda. Men vi hade ändå tre gånger så stor tillverkning med våra 50 anställda. Samtidigt var deras kvalitet av absolut högsta klass. Armén var noga på den punkten.

Lagerarbetaren Ulf Gustafsson, till vänster i bild, är en av företagets många trotjänare. Här tillsammans med grundaren Sven Pettersson.
Lagerarbetaren Ulf Gustafsson, till vänster i bild, är en av företagets många trotjänare. Här tillsammans med grundaren Sven Pettersson. Foto: Andreas Dagström

Löneskillnaden mellan länderna har gjort samarbetet fruktbart, även om esterna just nu kämpar med en inflationsnivå och elpriser högre än de svenska. Detta har i sin tur lett till prisökningar för Transformator-Teknik.

Har ökat omsättningen

2004 startades ett kinesiskt bolag av Dantrafokoncernen.

– Spännande men svårt. De har en hel del problem med korruption, säger Thomas Strömvall, som är noga med att kontakterna sköts på ett ärligt och bra sätt.

Så sakteliga börjar det ge effekt, menar vd:n.

– Vi har västerländsk kvalitet på det som tillverkas i Kina. Det ska se identiskt ut med transformatorerna som tillverkas här. Till skillnad mot de billigaste kinesiska tillverkarna har vi certifierade kvalitetssystem för miljö, hälsa och säkerhet.

Även ekonomiskt går det framåt för Transformator-Teknik.

– Bolagets omsättning har ökat kraftigt de senaste åren, säger Strömvall. Tidigare har vi legat kring cirka 50 miljoner kronor per år i omsättning, men i fjol blev det 73 miljoner och i år 103 miljoner.

I samband med det pågående jubileumsåret har fastighetsägaren Åkab låtit bygga ett 400 kvadratmeter stort lager åt Transformator-Teknik. Vd Tomas Strömvall visar det fina nya lagret.
I samband med det pågående jubileumsåret har fastighetsägaren Åkab låtit bygga ett 400 kvadratmeter stort lager åt Transformator-Teknik. Vd Tomas Strömvall visar det fina nya lagret. Foto: Andreas Dagström

Vad kommer sig det stora uppsvinget av?

– Vi har jobbat långsiktigt med våra kunder. Några av dem är bland de största bolagen i världen. Då går det inte fort. Samtidigt fyller vi på med nya projekt hela tiden.

En annan framgångsfaktor Strömvall lyfter fram är företagets lojala och erfarna personal:

– Det är ett team som gör att man ror projekt i hamn.

Räknar med att anställa

En klar fördel för Transformator-Teknik är att samhällsutvecklingen allt mer går från förbränningsmotorer till eldrift och förnyelsebar energi. Men samtidigt ökar kraven snabbt vad gäller miljöaspekten av själva produktionen. Bolaget måste numera kunna spåra varenda liten komponent till dess källa.

– Har man stora kunder ställs också stora krav, konstaterar Thomas Strömvall.

Framgången tar sig även rent fysiska uttryck på Transformator-Tekniks lokaler, som nyligen byggts ut med 400 kvadratmeter ren lageryta, vilket i sin tur frigör lageryta.

– Vi har spännande projekt på gång och behöver kunna tillverka mer här. Det kan också bli så att vi tar hem viss produktion från utlandet. Men framförallt är det volymer från Kina som kräver mer yta. Personalen på lagret har tidigare fått köra saker ut och in för att komma åt sakerna, eftersom det varit så trångt.

Totalt uppgår personalstyrkan i Åmål till 25 personer.

– Vi står inför recession, men vi har så många ben att stå på. Det är vår styrka, säger Thomas Strömvall, som räknar med att nyanställa framöver.

Till skillnad från många andra lokala industriföretag upplever inte Transformator-Teknik någon kompetensbrist.

– De som vill jobba här, dem kan vi lära upp.

Transformator-Tekniks produkter kan användas i allt som drivs av el.
Transformator-Tekniks produkter kan användas i allt som drivs av el. Foto: Andreas Dagström
Transformator-Teknik började sin verksamhet i en liten röd stuga mot Höganäs till.
Transformator-Teknik började sin verksamhet i en liten röd stuga mot Höganäs till. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

EkonomiOmsättningTeknikTeknik och vetenskapTillverkning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.