Så vet vi vilka personer som ska leda kommunen fyra närmaste åren. Michael Karlsson (M) tar på sig det viktiga och arbetsfyllda uppdraget som Åmåls kommunalråd.
Som sagt. Det är väl åtminstone hundra år sen högerpartiet, numera Moderaterna, får så stort inflytande. Vi har ju blivit vana vid att Moderaterna haft en rätt undanskymd roll i Åmåls politiska liv. Men nu ryckte man fram med besked..
Men vad kommer att hända? Blir skiftet omvälvande? Nja. Förväntningar respektive farhågor ska nog tonas ner. Kommunens resurser är begränsade. Och till stor del redan intecknade för den basala service som kommuninvånarna väntar sig.
Säkert kommer nya regimen att jobba för att förbättra relationerna med näringslivet. Och för Åkab kanske det kan bli någon ny inriktning med ny ordförande. På stan nämns P G Hellberg.
Spaltens säkraste tips är att det inte blir fler vattenrutschkanor byggda inom överskådlig tid.
Emellertid viktigt att komma ihåg är att det inte längre bara är vänstern och alliansen i fullmäktige. Sverigedemokraternas kraftfulla intåg förändrar situationen. Tre block. Det kommer vi säkert att bli varse vid en och annan omröstning.
Så en kombinerad språk- och snöspaning.
För någon vecka sen fick vi lite varstans säsongens första snöväder. Genast alarmerande rubriker om KAOS. Men det räckte tydligen inte till för att beskriva katastrofen. Någon tidning tog till SNÖINFERNO.
I min barndom på 1970-talet hade vi ett och annat snöväder. Något påverkade det livet i Göteborg. Inte minst hade de nya Mustangspårvagnarna svårigheter att ta sig fram. Snö packade sig under vagnarna, som i värsta fall kunde spåra ur.
Men till Torpa i östra Göteborg hade vi lyckan att ettans linje fortfarande kördes med motorvagnar och släp från 1920-talet. Dem hindrade ingen snödriva.
Minnet av spårvagnar i snö väcktes av Gunnar Andrén, riksdagsman för FP 2002–2014. Från en trafikdebatt i riksdagen citerade Andrén i DN vad chefen för järnvägsinspektionen, Yngve Gelotte, svarat efter en snöstorm i december 1981.
Alla SJ:s tåg i Stockholmsområdet hade blivit stillastående. Men hur kunde tågen på Roslagsbanan gå som vanligt?
– Jo, för det är ett gammalt, beprövat och omodernt system, svarade Gelotte.