Hoppa till huvudinnehållet

Avveckling av Södra skolan ett av flera alternativ: ”Värsta tänkbara scenario”

Publicerad:
Barn- och utbildningsnämnden vill som ett möjligt framtidsscenario om elevunderlaget skulle minska projektera för eventuell tömning av Södra skolan. Foto: Andreas Dagström

Parallellt med ombyggnaden av Kristinebergskolan vill barn- och utbildningsnämnden utreda alternativet att avveckla eller lägga Södra skolan i malpåse under en period.

– Det är värsta tänkbara scenario vi talar om här, säger nämndordförande Jerry Saxin (S).

Att Kristinebergskolan ska renoveras beslutades för ett par år sedan. Planen var då att komma igång under 2022, vilket knappast lär ske. Men när processen väl sätts igång vill barn- och utbildningsnämnden att kommunen samtidigt projekterar för sex tänkbara scenarion. Dessa baseras i sin tur på prognoserat elevunderlag, kommunens övergripande arbete för att få fler invånare, samt möjligheten att organisera grundskolan för ett minskat elevantal.

Det senare skulle i praktiken innebära att förskoleklass till årskurs fem samlas i Rösparksskolan och årskurs sex till nio på Kristinebergskolan, medan Södra skolan antingen avvecklas eller läggs i malpåse under en period.

– Det här bara alternativ, ingenting är beslutat, förklarar Jerry Saxin (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden beslutet som togs tidigare under året.

Han fortsätter:

– Vi vet inte hur situationen kommer att se ut. Men om värsta tänkbara scenario inträffar, då är det bra att ha en färdig plan.

Inget beslutat

Barn- och utbildningsnämnden arbetar sedan 2005 aktivt med lokalfrågor. Under denna period har elevantalet sjunkit, stigit och sjunkit igen. Att göra träffsäkra prognoser är med andra ord inte lätt. Därav behovet av flera tänkbara scenarion.

– Skriv för allt i världen inte att jag ska lägga ner Södra skolan, som det sista jag gör (skratt), säger Jerry Saxin (S) och betonar åter att ingenting är beslutat.

Statistikföretaget Statisticon har på uppdrag av Åmåls kommun räknat fram flera elevprognoser för årskurskurs sju–nio, från cirka 300 elever totalt till cirka 450.

Kristinebergskolans renoveringsbehov omfattar bland annat ventilation, medhörning, personalarbetsplatser, grupprum och rum för särskild undervisning, kontor, matsal och serveringskök.

Ombyggnad av Kristineberg närmar sig
Att lägga Södra skolan i malpåse ligger närmare till hands än avveckling om elevunderlaget skulle vika kraftigt, menar Jerry Saxin (S).
Att lägga Södra skolan i malpåse ligger närmare till hands än avveckling om elevunderlaget skulle vika kraftigt, menar Jerry Saxin (S).

Artikeltaggar

Åmåls kommunBarnGrundskolanJerry SaxinKristinebergskolanRösparksskolanSkola och utbildningSödra skolan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.