Hoppa till huvudinnehållet

Danas elmotorfabrik närmar sig start: ”Kommer producera från vecka tolv”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Operatörerna Sanne Nilsson Guerra, Isac Ljung, Andreas Johansson och Måns Bernsson utgör kärntruppen när den nya elmotorfabriken nu rullar igång. Sedan i juni har de gjort ett tiotal resor till bland annat Tyskland och USA för att förbereda sig inför produktionsstarten. Här står de framför den nya fabriken flankerade av Kjell Nilsson, operation manager på Dana och Angelica Uttersäv, HR manager på Dana.
Operatörerna Sanne Nilsson Guerra, Isac Ljung, Andreas Johansson och Måns Bernsson utgör kärntruppen när den nya elmotorfabriken nu rullar igång. Sedan i juni har de gjort ett tiotal resor till bland annat Tyskland och USA för att förbereda sig inför produktionsstarten. Här står de framför den nya fabriken flankerade av Kjell Nilsson, operation manager på Dana och Angelica Uttersäv, HR manager på Dana. Foto: Fredrik Tacacho

Ett år efter att nyheten presenterades är Danas nya elmotorfabrik i Åmål nu nästintill klar att tas i bruk. Efter en intrimningsperiod räknar företaget med att kunna producera de första artiklarna från vecka 12 nästa år.

– Sedan blir det full fart framåt, säger Kjell Nilsson, operation manager på Dana.

Den 23 november 2021 presenterade Dana den stora satsningen på en ny elmotorfabrik i Åmål – den första storskaliga elmotorfabrik för tunga fordon i Europa. Ett år senare har byggherren NCC nästintill färdigställt den 7000 kvadratmeter stora fabrikslokalen, intill systerbolaget Spicer Nordiska Kardan AB.

– Det är fräckt att det ett år senare står en fabrik med utrustning i som är redo att börja ticka igång, sakta men säkert, säger Kjell Nilsson.

Överlämnandet av lokalen är planerat till den 20 december.

– Vi ligger bra i fas med byggnationen och lokalen. Vi tog över själva produktionshallen för ett antal veckor sedan men det fortgår fortfarande byggnation, främst av kontors- och godsdelen, vilket är planerat.

”Från dag ett”

Efter en intrimningsperiod under de första månaderna nästa år räknar företaget med att komma igång med produktionen i slutet av mars någon gång.

– Sedan blir det full fart framåt från dag ett. Vi kommer att kunna producera de första artiklarna från vecka 12, säger Kjell Nilsson.

Kapaciteten, med den utrustning som finns i lokalen i dag, är 50000 motorer per år. Möjligheten finns sedan att växla upp i två steg så att fabriken i slutändan kan producera 150000 motorer per år.

– Dana satsar verkligen på den här marknaden och det ligger helt rätt i tiden.

Kjell Nilsson, från Dals Långed, är operation manager på Dana.
Kjell Nilsson, från Dals Långed, är operation manager på Dana. Foto: Fredrik Tacacho

80 nya jobb pratades det om när nyheten om den nya elmotorfabriken briserade för ett år sedan. Så många anställda kommer inte att vara på plats när produktionen sakta drar igång nästa år. I ett första skede kommer 30 personer att anställas i det nya bolaget, Dana TM4 Sweden AB. I dag är 17 av dem på plats. Fler ansluter när företaget kör igång ett andra skift längre fram.

Tekniker och ingenjörer

– Initialt är vi bra bemannade för ett första skift. Sedan kommer vi ganska snart att gå in i ett andra skift och då kommer vi att behöva anställa ytterligare personal, säger Kjell Nilsson.

Merparten av de nyanställda är tekniker eller ingenjörer.

– Det speglar den högautomatiserade tillverkningen som det handlar om, säger Kjell Nilsson.

Finns det luckor att fylla på personalsidan?

– Ja, vi behöver någon mer ingenjör, någon mer underhållstekniker, produktionstekniker, testtekniker, en till på personalavdelningen och en arbetsmiljökoordinator. Vi behöver förstärka de bitarna nu när vi bli ett större bolag, säger Angelica Uttersäv, HR manager på Dana.

Har kompetensen funnits lokalt eller är det många som kommer utifrån?

– Det är mest lokalt, i Åmål och från pendlingsavstånd härifrån, säger Angelica Uttersäv.

– Det är roligt att kunna hitta den kompetensen lokalt. Det är ju ett av syftena till att ha fabriken här, säger Kjell Nilsson.

NCC landade uppdraget att bygga den 7000 kvadratmeter stora lokalen, som gränsar till Spicer Nordiska Kardans lokaler på Industrigatan i Åmål.
NCC landade uppdraget att bygga den 7000 kvadratmeter stora lokalen, som gränsar till Spicer Nordiska Kardans lokaler på Industrigatan i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho

De fyra första operatörerna som är anställda i det nya bolaget, Sanne Nilsson Guerra, Andreas Johansson, Isac Ljung och Måns Bernsson, är beresta efter sina första månader i företaget. Sedan i juni har de gjort flera resor runt om i världen för att lära sig mer om produktionen av elmotorer och hur produktionslinjerna fungerar. Bland annat har de gjort tre vändor till prototypfabriken i USA, bredvid Danas huvudkontor.

– Det är roligt att vara med från start och få se hur fabriken har byggts upp från en stenhög till en ny fabrik som snart är igång, säger Andreas Johansson.

”Väldigt kul”

Han var en av de första som anmälde sitt intresse för att arbeta i den nya fabriken, efter nio år på Spicer Nordiska Kardan.

– Jag trodde inte att de skulle satsa här i Åmål men det är väldigt kul att de gör det.

Känner ni er redo att dra igång?

– Nja, men förberedda i alla fall. Vi har varandra att vända oss till om det är något. Vi har ju gjort de här resorna tillsammans, det är en trygghet, säger Sanne Nilsson Guerra.

Sanne Nilsson Guerrra, Andreas Johansson och Måns Bernsson flyttas över från Spicer Nordiska Kardan medan Isac Ljung är nyanställd i det nya bolaget.

– Dagens fabriker har ju väldigt hög kompetens på den nivån som behövs men vi kan inte ta alla från Kardan för då skapar vi problem där, säger Kjell Nilsson.

En linje installerad

Den första av totalt tre produktionslinjer med monteringsutrustning är installerad och håller på att startas upp i den nya fabriken.

– Vi ligger i en fas där man går igenom allt och kollar att det är okej, säger Kjell Nilsson.

Parallellt med att produktionslinjerna trimmas in genomför ett antal medarbetare ett par sista resor till Tyskland, Frankrike och Belgien för att kontrollera att produkternas funktioner stämmer överens med de specifikationer Dana har beställt.

– Förhoppningsvis blir det de sista större resorna för att få hem utrustning, så att vi kan godkänna alla de bitarna. En förbesiktning kan man säga, säger Kjell Nilsson.

Då kommunens vattentryck inte räcker till har företaget fått bygga en vattencistern på 750 kubikmeter för att säkerställa vattentillgången om en brand bryter ut i den nya fabrikslokalen. Den tältliknande byggnaden bredvid cisternen är en lagerlokal.
Då kommunens vattentryck inte räcker till har företaget fått bygga en vattencistern på 750 kubikmeter för att säkerställa vattentillgången om en brand bryter ut i den nya fabrikslokalen. Den tältliknande byggnaden bredvid cisternen är en lagerlokal. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ByggnationFordonIndustrierNCCNygårds industriområdeNäringslivSpicer Nordiska Kardan ABÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.