Hoppa till huvudinnehållet

Regionfullmäktige: Budget klubbad med 1,6 miljarder i underskott

Publicerad:
Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, förklarade att den rödgröna ledningen kommer att göra sitt yttersta för att invånarna ska få den vård de har rätt till.
Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, förklarade att den rödgröna ledningen kommer att göra sitt yttersta för att invånarna ska få den vård de har rätt till. Foto: Thomas Kühnel

Den nya rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen räknar med ett underskott på 1,6 miljarder kronor nästa år. Det står klart efter att tilläggsbudgeten klubbades igenom på regionfullmäktige.

Den nya rödgröna regionledningen har tidigare förklarat att det nuvarande tuffa ekonomiska läget i Sverige, gör att de inte kan räkna med att få en budget i balans. I alla fall inte om sjukvården ska få de pengar som utlovats sedan tidigare.

Av de åtta partier som finns representerade i regionfullmäktige så har förutom de tre i regionledningen, det vill säga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, även Liberalerna och Centerpartiet valt att lägga miljardunderskott i sina förslag inför nästa år, med hänvisning till svåra ekonomiska tider.

Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, förklarade under fullmäktigemötet, att tre procents uppräkning av verksamheternas kostnader ändå inte kommer att räcka.

– Det kommer att bli extremt tufft i våra verksamheter. Vi vet hur tufft det är redan i dag i sjukvården.

Helén Eliasson betonade vikten av att hålla vårdgarantin.

– Vi har över 30 000 som står och väntar på en behandling och 15 000 mot vilka vi bryter lagen i dag, eftersom vi inte har gett dem vård inom tre månader. Den här utvecklingen måste vi vända.

Vill effektivisera

Moderaterna, Kristdemokraterna och till viss del även Sverigedemokraterna ser hellre en budget i balans. Moderaterna föreslår en uppräkning med två procent av verksamheterna. Samtidigt lägger de ett effektiviseringskrav på en procent.

– Det kan uppfattas svåruppnåeligt, men vi vill att förvaltningarna ska använda personal på rätt plats så att det leder till fler händer i vården och minskad administration, menade Lars Holmin (M).

Sverigedemokraterna har i sin kompletteringsbudget räknat på ett mindre underskott på 165 miljoner kronor. De vill bland annat göra neddragningar inom kulturen och miljö- och regionutveckling.

– Om sjukvården ska fungera framöver så måste vi alla tillsammans också jobba med omställningen, sa Håkan Lösnitz (SD) och syftade på mer nära vård.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiHåkan LösnitzHåkan LösnitzHelén EliassonLars HolminMiljöpartietModeraternaRegionfullmäktigeSjukvårdSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartietVårdVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.