Nu intensifierar Åmåls kommun jakten på felkopplade dagvattenanslutningar. Med hjälp av rök ska man kunna se hur husen i Åmål är kopplade till ledningsnätet.
– Åtgärden görs för att minska problematiken med översvämningar, säger Emil Martinsson, VA-chef i Åmål och Säffle.
Martinsson förklarar att metoden att felsöka med hjälp av att leda ner rök i vattenledningsrören är en gammal beprövad metod. Det har gjorts tidigare i Åmål, men det var länge sedan.
Det finns också en metod där man färgar vatten för att se att rören är rätt kopplade till en fastighet, men enligt Emil Martinsson är det effektivare att använda rök. Då kan man dessutom täcka in ett större område.
Får information
– Alla fastighetsägare som är berörda kommer att få information, säger Emil Martinsson. Vi kommer börja längs Fryxellsgatan och sedan beta av område för område.
Inventeringen av fastigheternas dagvattenanslutningar kommer börja nästa vecka och hålla på i några veckor framåt. Företaget Pollex AB har fått uppdraget av Åmåls kommun att göra kartläggningen.
– Det är viktigt att berörda fastighetsägare fyller på vatten i alla vattenlås. Till exempel golvbrunnar som finns exempelvis i badrum, pannrum, källare och garage, säger Emil Martinsson. Detta för att undvika att rök kommer in i byggnaden.
Är röken farlig?
– Nej, den är helt ofarlig, säger Emil Martinsson.
Svälja regnmängder
Arbetet görs alltså för att öka effektiviteten i dagvattennätet så att det skall kunna klara att ta hand om stora regnmängder.
– Från början fanns bara en vattenledning, förtydligar Emil Martinsson. Nu är det duplicerat och vi bara tar dagvatten i en av ledningarna.
Dagvattenledningen är till för att svälja regnvatten från vägar och hustak och det man kallar spillvatten kommer från toaletter, dusch och disk och ska rinna genom avloppsrören.
Och när man trycker ner rök i dagvattenledningsröret då ska det ryka från stuprören. Om man trycker ner rök i spillvattenledningen och det ryker från stuprören, då är det en felkoppling.