Hoppa till huvudinnehållet

Svångrem, SD-stöd och satsningar: Så blir första tiden med nytt styre

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Efter årsskiftet tillträder Michael Karlsson (M) som kommunstyrelsens ordförande. ”Jag springer på en massa möten redan. Jag sitter inte och väntar på den 1 januari”, säger Karlsson.
Efter årsskiftet tillträder Michael Karlsson (M) som kommunstyrelsens ordförande. ”Jag springer på en massa möten redan. Jag sitter inte och väntar på den 1 januari”, säger Karlsson. Foto: Andreas Dagström

Åmåls nya politiska styre kunde knappast ha fått ett tråkigare utgångsläge rent ekonomiskt. Satsningar ska ändå göras, både för att stärka kommunalt vårdanställda och främja tillväxt i det privata näringslivet.

– Ett jättetungt uppdrag, men jag har hållit på med politik i många år och tycker att det är roligt, säger tillträdande kommunalrådet Michael Karlsson (M).

Budgetarbetet är nu till ända och formellt kommer den att antas vid nästa kommunfullmäktige. För antagen lär den bli, även om Borgerlig Allians för Åmål – Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna – saknar majoritet. Tungan på vågen blir Sverigedemokraterna.

Det finns visserligen ingen formell uppgörelse mellan gamla Alliansen och SD om hur de två blocken förhåller sig till varandra, men det tillträdande styret hymlar inte med att stödpartier blir nödvändiga. Fast var stödet kommer ifrån kan komma att variera från fråga till fråga.

– Vi måste veta att vissa saker går igenom, som budgeten. Då måste man ha stöd, säger Michael Karlsson (M), som blir nytt kommunalråd efter årsskiftet.

Utan statliga pengar

Hur budgeten ser ut ber han att få återkomma till. Ett generellt önskemål är dock mer pengar, som alltid.

– Men vi kommer att klara alla eventualiteter, säger Karlsson (M). Budgeten förutsätter inte statliga pengar som räddningsplanka.

Första uttalade målet från Alliansens sida är just att få ordning på kommunens ekonomi. Därefter ska styret ta sig an problemet med hög sjukfrånvaro bland vårdanställda, ”för att laga oss själva”, som Michael Karlsson (M) uttrycker det.

Michael Karlsson (M) i trappan på stadshuset, hans blivande arbetsplats.
Michael Karlsson (M) i trappan på stadshuset, hans blivande arbetsplats. Foto: Andreas Dagström

Ett tredje mål handlar om att lyfta näringslivet.

– Vi måste göra oss attraktiva för nya etableringar. Till det har vi samhällsbyggnadsenheten, som redan har en fantastisk personal, men vi vill satsa mer för att göra oss bättre. Åmål är en pärla, säger blivande kommunalrådet.

M vann valet - maktskifte i Åmål: ”Det är omtumlande”

Öppen med sitt problem

Alliansen känner naturligtvis till snacket på stan, som ifrågasätter Michael Karlssons (M) hälsotillstånd. Hur ska han klara ett så tungt politiskt uppdrag när han inte har kunnat arbeta? lyder resonemanget.

– Jag har hela tiden varit helt öppen med min smärtproblematik. Alla gruppledare känner till den. Jag gör ingenting utan att tänka efter först, och skulle olyckan vara framme, då har jag Lasse att luta mig mot, säger Michael Karlsson (M) och syftar på kommunstyrelsens tillträdande förste vice ordförande Lars Ottosson (C).

Även inom partiet finns en klar plan för successionsordning om så skulle behövas.

Smärtan är inte heller lika påtaglig som den varit tidigare. Bland annat tack vare en ny behandlingsmetod, som ska ha gjort underverk med kroppen.

– Vi hade aldrig gått med på detta, om vi visste att tillträdande kommunalråd inte klarar av jobbet. Den saken har diskuterats öppet oss emellan, säger Lars Ottosson (C).

Hur kommer Åmålsborna att märka skillnad mellan ert och era föregångares styre?

– Inget ont om nuvarande kommunalråd. Det gagnar ingen. Men det känns som att vi har betydligt större förmåga till samförstånd mellan partierna. Förankringen vid beslut blir tydligare då, säger Ottosson (C).

Han fortsätter:

– Vi har pratat noga om att inte göra samma misstag, utan inkludera oppositionen tydligt i processer vi tror kan gagna Åmål.

Själva tanken med att Lars Ottosson (C) och Michael Karlsson (M) gjorde denna intervju tillsammans var från Alliansens sida att påvisa ett mindre toppstyrt kommunstyre.

Michael Karlsson (M), till höger, kommer att ta mycket hjälp av Lars Ottosson (C), till vänster, och övriga Allianskollegor.
Michael Karlsson (M), till höger, kommer att ta mycket hjälp av Lars Ottosson (C), till vänster, och övriga Allianskollegor. Foto: Andreas Dagström

Brinner för kärnverksamhet

Mot bakgrund av det ekonomiska läget med inflation, stigande räntor, dyra byggen, etcetera, är svängrummet begränsat vad gäller nya satsningar. Karlsson (M) och Ottosson (C) sätter sitt hopp till att ekonomerna har rätt, de som siar om ljusare tider efter 2024.

Medel har i alla fall avsatts till den utredning Alliansen vill göra angående arbetssituationen i den kommunala omsorgen. Utredningen ska ligga till grund för ett övergripande långsiktigt bättringsarbete.

– Alla vi gruppledare brinner för bra kärnverksamheter. Man ska vara stolt över att gå till jobbet som kommunanställd, säger Michael Karlsson (M).

Michael Karlsson (M)

Ålder: ”56, just fylld”.

Utbildning: ”Akademiker” (bland annat elkraftingenjör).

Bor: ”I Tösse”.

Familj: ”Sambo, två barn, 18 och 20 år gamla”.

Intresse: ”Som ung var jag väldigt aktiv inom skytte. Jakt och allt som har med byggande att göra”.

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarCenterpartietKommunalvalKommunstyrelsenKristdemokraternaLars OttossonLiberalernaMichael KarlssonModeraternaPolitikPolitiska system och ideologierTösseÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.