Hoppa till huvudinnehållet

Tössesyskonen elitsatsar: ”Vill ju komma så långt som möjligt”

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se
Beau, 14 år, och Nora Coppens, 12, elitsatsar i konståkning. De tränar bland annat för Säffle Konståkningsklubb.
Beau, 14 år, och Nora Coppens, 12, elitsatsar i konståkning. De tränar bland annat för Säffle Konståkningsklubb. Foto: Carolina Schützer

Syskonen Beau och Nora Coppens tillhör konståkningseliten i Sverige, trots att de bara är 14 och 12 år gamla. De bor i Tösse och tillhör Tibro Konståkningsklubb, men till vardags tränar de bland annat i Säffle Konståkningsklubb. I december väntar JSM, där Beau finns med i deltagarlistan. Nora är ännu för ung.

Beau och Nora Coppens började sin konståkningskarriär när de var nio respektive sex år gamla. Dessförinnan hade de visserligen åkt skridskor men då bara för korta stunder. Sporten finns nämligen i familjen.

Deras mamma Monique Van der Velden har en riktigt fin konståkningskarriär bakom sig. Hon är trefaldig holländsk nationell mästare, har deltagit i JVM 1991, VM 1993 och 1995, EM 1994 och 1995 och har åkt isshower under tio år. Dessutom har hon varit tränare i USA, Nederländerna, Belgien och nu i Sverige.

År 2020, i oktober, flyttade familjen Coppens/Van der Velden från Belgien till Sverige. Hemadressen kom att bli i Tösse och syskonen har sedan 2020 tränat för Säffle Konståkningsklubb. De tävlar dock för Tibro Konståkningsklubb.

Vad är det som är roligast med konståkningen?

– Just nu är det att få åka på elittävlingar på massor av nya fina platser. Luleå har varit min favorit när det är vinter. Det är så mycket snö, säger Nora med medhåll från Beau.

Vad är svårast med att vara elitåkare?

– Man blir nervös – man ska kunna allt svårare saker. Vill man vara topp tre–fem måste man kunna svåra hopp och landa allt, så det är hög press, säger Beau och Nora fortsätter:

– Men tränar man mycket så går det oftast bra.

De har redan varit iväg på två tävlingar. Nora är dock inte jättenöjd med tävlingen som var i september i Luleå.

– Det var inte ett jättebra åk av mig, men jag kom tvåa. Sen på den sista tävlingen i Tibro så gick det bättre, då kom jag etta.

Beau har kommit på andraplats på båda tävlingarna.

Beau, 14 och Nora Coppens, 12, här på ett träningspass i Somashallen i Säffle.
Beau, 14 och Nora Coppens, 12, här på ett träningspass i Somashallen i Säffle. Foto: Carolina Schützer
Beau, 14 och Nora Coppens, 12 satsar även på paråkning.
Beau, 14 och Nora Coppens, 12 satsar även på paråkning. Foto: Carolina Schützer

SM för Beau i december

I mitten av december är det dags för SM i konståkning. Beau hade behörighet att vara med redan förra året, men kunde inte delta. Men i år ska han vara med. Nora får inte vara med än då hon är för ung.

– Det känns coolt och jättekul. Jag tror att det ska gå bra, så nu måste jag bara träna ordentligt och köra med off-ice-träning också. Jag ska göra det bästa jag kan, säger Beau.

Vad har ni för mål?

– Att komma till VM eller EM och kanske åka tillsammans i paråkning i Grand Prix, säger Nora.

– Jag vill ju komma så långt som möjligt, gärna VM. Men jag vill lära mig så många hopp och piruetter som möjligt och sedan bli större och starkare så vi kan satsa på paråkningen. Måste jag välja så väljer jag paråkning med Nora.

– Jag vill också väldigt gärna åka paråkning med Beau, tillägger Nora.

De vet också hur svårt det är att komma långt i singelåkningen. Det finns så många bra åkare. Därför känner de att de kanske har en bättre chans att komma ännu längre i paråkning.

Tränar även paråkning

Beau och Nora håller nämligen på med paråkning också – dock inte på det sätt de önskar. Nora berättar att de inte åker så mycket paråkning nu eftersom de inte kan tävla i det än. Beau kan inte riktigt lyfta Nora som han behöver än, men det är på gång.

– Just nu åker vi mest steg och så tillsammans och det gör vi bra. Det är de höga lyften som är det svåra. Beau är stark men han behöver bli ännu starkare, skrattar Nora.

Roligast med paråkningen?

– Att jag får vara högt upp i luften. Vi tränar ju på marken och sedan har jag testat med tränaren och jag bara flyger. Det är jättehäftigt, säger Nora.

– Det är coolt när Nora flyger upp och då känner jag att ”wow jag är stark”, skrattar Beau.

Två ungdomar med stora mål, som de har alla möjligheter att nå. Om det blir i singel- eller paråkning återstår att se.

Artikeltaggar

KonståkningSkridskorSportSäffleSäffle Konståkningsklubb

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.