Hoppa till huvudinnehållet

Alliansen drar i handbromsen: Ombyggnad av Kristinebergskolan pausas

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Ombyggnaden av Kristinebergskolan läggs på is.
Ombyggnaden av Kristinebergskolan läggs på is. Foto: Eva Tranefeldt

Ombyggnaden av Kristinebergskolan skjuts på framtiden. Detta sedan Borgerlig Allians i Åmål fått beviljat ett initiativärende för att pausa projekteringen.

Som en av de första konkreta åtgärderna, redan dryga månaden innan de formellt tar över makten, såg Åmåls nyvalda politiska styre till att dra i handbromsen för Kristinebergskolans sedan länge planerade ombyggnad.

Beslutet att pausa projekteringen fattades vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde, mot bakgrund av ett initiativärende från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Det handlar inte om att skolan inte ska få sin upprustning. Det är bara tidpunkten för detta som måste flyttas fram, står det bland annat att läsa i förslaget från Borgerlig Allians i Åmål, som det nya kommunstyret kallar sig.

Fyra ledamöter – Jerry Saxin (S), Peter Olsson (V), Ann-Charlotte Örtegren (S) och Cajsa Branchetti Hallberg (MP) – reserverade sig mot beslut, men skrivelsen klubbades igenom.

Nödvändiga åtgärder

Kommundirektören och Åkab ges samtidigt i uppdrag att planera för åtgärder som absolut måste genomföras per omgående på grund av anmärkningar från Arbetsmiljöverket.

Själva upprinnelsen till ombyggnadsplanen är en granskning Arbetsmiljöverket gjorde av Kristinebergskolan 2013. Denna ledde till ett stort förändringsarbete på skolan vad gäller systematiskt arbetsmiljöarbete.

För att råda bot på alla anmärkningar krävs emellertid förändringar av lokalerna. Fönsterlösa klassrum, kontor som störs av ljud från träslöjdsalen och klen ventilation, särskilt i lärarrummet, är några återstående problem.

Dyrare utan moduler

Peter Olsson (V) föreslog i barn- och utbildningsnämnden att projekteringen skulle fortgå och begärde även votering om saken. Men ledamöterna höll sig på sina respektive kanter, vilket innebär att Borgerlig Allians i Åmål fick igenom sitt initiativärende med stöd av Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet formulerade vid beslutet en gemensam protokollanteckning, där det står:

– Vi ser en stor risk och en större kostnad för renoveringen av Kristinebergskolan om vi skulle trycka på pausknappen nu. Nu finns Rösparksskolans modulskola på plats för en evakuering av Kristinebergskolan. Den kommer inte att finnas kvar om vi trycker på pausknappen. Att hitta en evakueringslösning av Kristinebergskolan till befintliga lokaler eller till en lägre kostnad än det som nu är föreslaget ser vi som orimligt.

Tidigare har det sagts att ombyggnaden ska ske under perioden 2022–2025.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketBeslutCajsa Branchetti HallbergCenterpartietJerry SaxinKristdemokraternaKristinebergskolanModeraternaPeter OlssonPolitikPolitiska system och ideologierSamhälleSkola och utbildningÅmålÅtgärder

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.