Hoppa till huvudinnehållet

Riksdagsledamöter trycker på för fängelse i Åmål: ”Mycket positivt och viktigt”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Två riksdagsmotioner har nyligen lämnats in angående bygge av ett fängelse i Åmål.
Två riksdagsmotioner har nyligen lämnats in angående bygge av ett fängelse i Åmål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT

Önskemålet om en fängelseetablering i Åmål lever och frodas, även på högsta politiska nivå. Riksdagsrepresentanter för Kristdemokraterna och Moderaterna har nyligen lagt fram motioner där de ber sina riksdagskollegor att ställa sig bakom förslaget.

Det rör sig om två separata motioner, den ena från Magnus Jacobsson (KD) och den andra från Johan Hultberg (M) och Ann-Sofie Alm (M). Skrivelserna lämnades in med en dags mellanrum i slutet av november och innehållet är nära nog identiskt. I båda fallen uppmanar politikerna riksdagen att överväga Åmål som etableringsort för nästa fångvårdsanstalt, samt tillkännage detta för regeringen.

Motionerna inleds med ett allmänt konstaterande, att kapaciteten på landets nuvarande häkten och fängelser är otillräcklig. Enligt Kriminalvårdens egna beräkningar bör antalet platser utökas med drygt 3 000 totalt inom en tioårsperiod.

Riksdagsledamoten Magnus Jacobsson, KD, drar en lans för Åmål.
Riksdagsledamoten Magnus Jacobsson, KD, drar en lans för Åmål. Foto: Karin Olsson

Magnus Jacobsson tillägger:

– Dessa beräkningar gjordes innan ytterligare straffskärpningar presenterades och det finns tyvärr stor anledning att tro att platsbehoven kommer att öka ytterligare med tanke på rådande utveckling i samhället.

Johan Hultberg och Ann-Sofie Alm är inne på samma spår:

– Utöver de planerade nya anstalterna i Trelleborg och Kalmar, bedömer Kriminalvården att en ytterligare större anstalt med cirka 400 platser bör etableras för att klara det prognostiserade platsbehovet till 2030. En ny anstalt bör rimligen lokaliseras till Västsverige givet att nya anstalter nu kommer att ny- eller återöppna i östra, södra och norra Sverige.

Många plus med Åmål

Motionärerna framhåller även att det redan råder politisk enighet i Åmåls kommun om att få ett fängelse till orten. Kommunen har också länge arbetat för att uppfylla Kriminalvårdens kravlista vid etablering av ny anstalt.

– Åmål ligger i en region där förutsättningarna för personalförsörjning och utbildning är mycket goda och där det finns väl etablerade samarbeten med närliggande kommuner och regioner, skriver Magnus Jacobsson.

Vidare framhåller han att Åmåls verkstadsindustri skulle kunna bidra till verksamhetsinnehåll för potentiella klienter inom fångvården, samt att Dalsland tidigare förlorat många statliga jobb.

Johan Hultberg och Ann-Sofie Alm representerar båda Moderaterna i valkretsen Vätra Götalands Norra.
Johan Hultberg och Ann-Sofie Alm representerar båda Moderaterna i valkretsen Vätra Götalands Norra. Foto: Tommy Löfgren

Hög arbetslöshet

Samma argument men med lite andra ord framhåller även Johan Hultberg och Ann-Sofie Alm.

De två skriver:

– Utöver att det finns starka skäl för Kriminalvården att välja att placera en ny kriminalvårdsanstalt i Åmål hade en sådan etablering också varit mycket positiv och viktig för den lokala och regionala utvecklingen och arbetsmarknaden. Och Åmål behöver verkligen fler arbetstillfällen med en arbetslöshet som ligger långt över snittet i både Västra Götaland och Sverige i stort.

Båda de nu inlämnade motionerna manar riksdag och regering att snarast ta Åmåls utsträckta hand för att snabbt få en ny och mycket välbehövlig kriminalvårdsanstalt på plats.

Tolgfors jobbar för fängelse i Åmål

Artikeltaggar

Ann-Sofie AlmBrott, lag och rättFängelseJohan HultbergKriminalvårdenKristdemokraternaMagnus JacobssonModeraternaPolitiska system och ideologierRiksdagenÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.